Home > actueel > 7-beweringen-over-alcohol

7 beweringen over alcohol

7 beweringen over alcohol
Vandaag verklaren we 7 beweringen over alcohol nader, die misschien ook jou wel eens ter ore zijn gekomen. Of alcohol een goede pijnbestrijder is en of een pensionado meer risico loopt om een alcoholprobleem te ontwikkelen, lees je hier.
  1. Als je na twee of drie glazen alcohol stopt, is er niks aan de hand.
Niet waar. Het beste is om helemaal niet te drinken. De Gezondheidsraad raadt aan dat wanner je wilt drinken je maximaal één glas per dag moet drinken. Eén glas per dag is beter dan zeven in het weekend achter elkaar drinken. De gezondheidsclaim dat een glaasje rode wijn goed voor je is, gaat niet langer op. Zelfs matig drinken kan bepaalde vormen van kanker in de hand werken.
  1. Alcohol en medicatie is geen goede combinatie.
Waar. Alcohol maakt bepaalde geneesmiddelen minder doeltreffend: sommige medicatie zal er sterker door werken dan beoogd, terwijl andere geneesmiddelen minder efficiënt worden. Alcohol kan ook de bijwerkingen van de medicatie versterken. Kijk vooral uit met alcohol wanneer je slaap- en kalmeermiddelen (verminderde waakzaamheid), pijnstillers met paracetamol (gevaar voor leverschade) of ontstekingsremmers zoals aspirine (maagpijn) neemt.
  1. Een alcoholprobleem is lastig te verbergen.
Waar en niet waar. Wanneer iemand een zware of een overmatige drinker is, heeft dat vaak zijn weerslag op zijn of haar werk. Zo is deze persoon vaker afwezig, kom hij of zij te laat of wordt er onhandig naar collega’s en leidinggevenden gereageerd. Het drankprobleem komt vroeg of laat aan het licht. Maar wie met pensioen is, heeft niet langer die sociale verplichtingen. Vroeg opstaan is niet nodig. Er is niemand die zit te wachten op kantoor. Overigens blijft drankmisbruik bij gepensioneerden vaker onopgemerkt omdat de lichamelijke gevolgen ervan (geheugenverlies, concentratiestoornissen, valpartijen, e.d.) worden toegeschreven aan andere, leeftijdsgebonden aandoeningen.
  1. Alcohol is een prima pijnbestrijder.
Waar en niet waar. Net als een pijnstiller verdooft alcohol het zenuwstelsel, waardoor de pijn tijdelijk draaglijker wordt. Maar op termijn verergert alcohol de situatie. Wanneer de alcohol uitgewerkt is, voelt de pijn des te heviger aan. Daardoor kom je al snel in de verleiding om nog maar een glaasje te drinken en beland je algauw in een vicieuze cirkel. Bovendien is alcohol niet goed voor je lichamelijke conditie, waardoor het moeilijker wordt om dag na dag met de pijn om te gaan. De chronische pijn waarmee sommige aandoeningen gepaard gaan, doet het risico op alcoholverslaving bij 50-plussers stijgen.
  1. Alcohol verzacht problemen.
Niet waar. Het lijkt alsof alcohol je problemen wegneemt. Het ontspant, het verdooft. Maar op lange termijn versterkt alcohol juist negatieve gevoelens zoals angst en neerslachtigheid. Hoe vaker je drinkt en hoe groter de hoeveelheden, hoe intenser die negatieve gevoelens. Zoek een andere uitlaatklep voor je gevoelens. Praat met iemand in je omgeving, raadpleeg je huisarts, ga sporten, maak mooie plannen en geniet van de kleine momenten waarop je je wel fijn voelt.
  1. Gepensioneerden lopen meer risico om een alcoholprobleem te ontwikkelen.
Waar. Wanneer je levenssituatie, je persoonlijkheid, je omgeving en een beschikbaar product op het juiste moment samenkomen, kan er een verslaving ontstaan. Het pensioen komt ergens in dit schema voor en dat kan een risicofactor zijn. Een pensioen kan leeg voelen, zeker als je werk een groot deel van je leven innam en je daarnaast weinig andere interesses hebt. Niets omhanden hebben, je vervelen en geen zingeving ervaren kan de drang naar alcohol versterken. Tijd voor een hobby dus!
  1. Na het behalen van een bepaalde leeftijd kun je niet meer verslaafd raken.
Niet waar. Hoe jong of oud je ook bent; verslaafd raken aan alcohol kan altijd. Ouderen moeten zelfs meer drinken om hetzelfde effect te bereiken. De gevolgen voor hun gezondheid worden dus groter en de impact op hun dagelijkse leven beter voelbaar. Maar anderen worden pas op latere leeftijd probleemdrinkers, doorgaans omdat er iets veranderd is in hun leven: een ontslag, een scheiding, het overlijden van hun partner, vereenzaming, geldzorgen, gezondheidsproblemen... Allemaal gebeurtenissen waar de meesten van ons niet van gespaard blijven.

279.357

deelnemers gingen je voor