Home > actueel > 3-tips-voor-een-goede-herfstslaap

3 tips voor een goede herfstslaap

3 tips voor een goede herfstslaap

Het is donker en koud. De ideale slaapomstandigheden zou je denken. Toch kan je slaapritme en de kwaliteit van je slaap juist in de wintertijd, door diezelfde wintertijd, behoorlijk verstoord raken. Hoe dat komt en wat je ertegen kunt doen, lees je hier.

Te weinig (dag)licht zien

Omdat je in de herfst en winter minder daglicht ziet, kan de lichaamsproductie van belangrijke slaaphormonen, zoals melatonine, serotonine en cortisol, beïnvloeden, worden verstoord. Hierdoor raakt je circadiaans ritme ontregeld (de 24-urencyclus van je lichaam). Waardoor je meer vatbaar wordt voor stemmingswisselingen. Ook wel bekend als de winterdip.

Waar doe je goed aan?

Houd vast aan je normale slaapgewoontes. Overdag een extra dutje doen, extra lang uitslapen of eerder je bed opzoeken zorgt alleen maar voor meer verwarring. Probeer tussen de 7 en 9 uur aan slaap te pakken. Om meer daglicht tot je te nemen, zeker in de ochtend, zou je kunnen overwegen een daglichtlamp aan te schaffen.

Hallo luchtbevochtiger, dag droge lucht

We hebben het allemaal graag aangenaam. Dus de verwarming gaat aan tijdens de koude dagen. Fijn. Toch zit er ook een nadeel aan al die (onnatuurlijke warmte). Statisch haar, gebarsten lippen, schrale huid…dat komt omdat de lucht binnen een stuk droger wordt wanneer je de verwarming aanzet. Ook je keel, neus en ogen hebben er last van. Alles raakt geïrriteerd. En dat kan ervoor zorgen dat je ’s nachts wakker wordt.

Waar doe je goed aan?

Kies voor een luchtbevochtiger. Zo’n apparaat zorgt ervoor dat de lucht in huis vocht opneemt. Dit voorkomt uitdroging van neus, keel, mond, ogen en huid.

Het slaapmutsje dat geen slaapmutsje is

Nu je pauzeert, drink je (natuurlijk) geen alcohol. Maar voorheen deed je dit, of straks doe je dit misschien, wel. Houd er rekening mee dat alcohol van grote invloed is op de kwaliteit van je slaap. Het helpt wel bij het sneller in slaap vallen, maar het doet dus afbreuk aan de totaalkwaliteit van je slaap. 

Waar doe je goed aan?

Drink geen alcohol, omdat je ‘daar zo lekker van in slaap valt’. Ga op zoek naar alternatieven. Denk aan:

-Kamillethee: werkt ontspannend. Vind je de smaak van deze theesoort iets te bitter? Doe er dan een lepel honing bij.

-Kokoswater: zit boordevol kalium. Een stof die een belangrijke rol speelt in je slaap-waakritme.

-Amandelmelk: barst van de magnesium. En dat is goed voor het behalen van een goede nachtrust. Behoort amandelmelk niet tot jouw favorieten? Probeer dan een shake met magnesiumpoeder.

Bron: sport.be

279.357

deelnemers gingen je voor