We weten dat heel veel mensen de periode tijdens IkPas (februari en maart) gebruiken om 30 of 40 dagen geen alcohol te drinken. Veel van deze mensen schrijven zich in via www.ikpas.nl/aanmelden. Toch doet niet iedereen dat. We krijgen vaak mailtjes van mensen die vragen waarom ze zich zouden inschrijven via de website als ze het zelf op eigen houtje ook wel af kunnen. Op zich hebben deze mensen gelijk. De registratie op IkPas natuurlijk geen vereiste als je even tijdelijk geen alcohol drinkt. Toch is het wel aan te raden om dit wel te doen. In dit stuk proberen we je mee te nemen in de reden waarom wij van IkPas dit project ooit zijn begonnen.

Met z’n allen

Al sinds 2009 doen mensen op verschillende plekken in het land aan een tijdelijke onthouding van alcohol. Een goed gebruik om de sleur en gewoonte te doorbreken en weer bewuster alcohol te gaan drinken na die tijd. Voor de één is dit een eenvoudige opgave, voor de ander een enorme uitdaging. Voor sommige mensen is de drempel zo hoog, dat ze er alleen niet aan durven beginnen. Met IkPas willen we publiekelijk laten zien hoeveel mensen er gebruik maken van de vastentijd en van maart om de resetknop, wat alcoholgebruik aangaat, in te drukken. Vooral om de twijfelaars, die alleen de uitdaging niet aankunnen of willen, over de streep te trekken. Je doet het niet alleen, je doet dat samen met heel veel mensen. Hoeveel? Dat kunnen we alleen laten zien als iedereen die meedoet zich aansluit bij IkPas en zich aanmeldt.

Motivatie

Om ons vermoeden bevestigd te krijgen doen we jaarlijks onderzoek onder de deelnemers. Uit het onderzoek onder de 40 dagen IkPas-deelnemers van 2017 blijkt dat de verschillende motivaties die deelnemers nodig hebben om de periode succesvol te volbrengen zijn

  1. Directe steun vanuit hun eigen omgeving (44%);
  2. Het besef dat veel mensen tegelijk meedoen (30%);
  3. Zodat ze anderen actief op hoogte kunnen stellen van deelname (30%)

Het is dus voor mensen die meedoen aan IkPas van groot belang om de massaliteit van de beweging die IkPas is te kunnen inzien. Vandaar dat alleen al het inschrijven voor de actie anderen enorm helpt bij het volhouden van de actie. Zo kun je een ander helpen door in te schrijven ondanks het feit dat je wellicht zeg dat je die ondersteuning niet nodig hebt. Extra mooi toch?!

Wat krijg je van ons?

Als je je inschrijft op krijg je een mailtje van ons waarmee je een account aanmaakt. Met dat account activeer je je eigen persoonlijke IkPas dashboard met handige tools:

  • De IkPas-coach: een persoonlijke vraagbaak die je kunt inroepen als je vragen hebt over IkPas of als je bijvoorbeeld wat advies nodig hebt voor op moeilijke momenten. De IkPas-coach staat voor je klaar!
  • Badges die je kunt verdienen in allerlei situaties, zoals tijdens een etentje of je verjaardagsfeestje. Zo kun je bijhouden hoe ver je al bent met jouw uitdaging en hoeveel kleine en grotere doelen je al hebt behaald
  • Unieke content die alleen beschikbaar is voor deelnemers
  • De mogelijkheid om de contactfrequentie zelf in te stellen. Ontvang je graag wekelijks een nieuwsbrief, wil je dagelijks van ons horen of juist vaker of minder vaak? Stel het zelf in!

Het grote voordeel van een eigen IkPas-account is dat we je kunnen steunen tijdens jouw uitdaging! Daarnaast kun je terecht op onze Facebookpagina, op Twitter en op Instagram, waar we leuke en interessante content delen, je motiveren en ondersteunen en waar je in contact kunt komen met andere deelnemers. Hebben we je overtuigd? Heel mooi! Meld je dan aan via ikpas.nl!