Al een aantal jaar volg ik wat facebookpagina’s over niet drinken. Enerzijds uit nieuwsgierigheid en anderzijds om inspiratie op te doen. Nu valt het mij op dat de groepen vaak het initiatief zijn van een vrouw en dat er ook vooral veel vrouwelijke leden zijn. Nu ik dit opschrijf bedenk ik me dat Facebook-leden sowieso vaker vrouw zijn.

Maar goed, die groepen die ik zoal heb ontdekt zijn bijvoorbeeld:

-Women who don’t drink
-World Without Wine
-Sobermummy
-Ontwijnen
-Club soda together
-This naked mind

En zo zijn er nog wel heel veel meer. Nogmaals: veel van deze pagina’s zijn ook echt gericht op vrouwen, met uitzondering van One Year No Beer dan, en daarom vraag ik me af: Is niet drinken een vrouwending?

Ik heb er geen antwoord op. Wat mij wel opvalt is dat wanneer ik erover praat met andere vrouwen dat ze allemaal wel iets met het onderwerp hebben en nieuwsgierig zijn. Minder drinken, stoppen met drinken, de voordelen, mooiere huid, borstkanker etc. Uren kunnen we erover doorpraten. En bijna alle vrouwen willen ook tijdelijk minderen/stoppen. De mannen die ik spreek hebben meer zoiets van ‘daar heb je haar weer’ en drinken er een borrel op. Natuurlijk is dit erg zwart/wit (maar dat ben ik wel vaker). Het valt mij in ieder geval op.

Nu ken ik maar één man in mijn vriendenkring die wel meer wil weten. Hij is een stevige drinker. Gemiddeld een fles wijn per avond. Echter hij is topfit, rent (net als ik) lange afstanden, staat iedere ochtend om 6 uur fluitend op, ziet er 10 jaar jonger uit dan hij is en wordt opa. Hij heeft een topbaan en heeft dus echt werkelijk nergens last van. Als ik weer eens een alcoholvrije periode heb zoals nu (daarom zeggen die anderen ook, daar heb je haar weer…) dan vraagt hij echt belangstellend, ‘hoe doe je dat dan, dat niet drinken?’ We kunnen daar echt een avond over doorpraten. Hij met zijn glas wijn, ik met mijn glas spa rood. Hij is iedere keer weer verbaasd en er is geen haar op zijn hoofd die ook maar overweegt om te minderen/stoppen.

Ik weet nog steeds het antwoord niet maar ik neig er echt naar om te zeggen dat niet-drinken een vrouwending is.
Overigens vind ik het bloedirritant dat deze vriend ondanks dat vele drinken er zo fit uitziet en ook zo fit is…

Monic Buhrs (55) runt al ruim 20 jaar samen met haar zakenpartner haar eigen bedrijf, schrijft managementboeken, rent marathons, is getrouwd en moeder van twee ‘kinderen’ (23 en 19).