Ik ben gemeenteambtenaar bij de gemeente Harderwijk. Via een mail van Tactus ontving ik de uitdaging: een maand geen alcohol drinken! Het leek me goed om mee te doen, vooral om onze zoon te verleiden ook mee te doen. Uiteindelijk deden we met z`n drieën mee: ik, mijn vrouw en onze zoon.

We dachten dat onze zoon er wel de meeste moeite mee hebben, maar hij was de eerste die gestart was. Hij is vooral een weekenddrinker, wij drinken vooral een wijntje om het ‘goede moment’ te beleven. In de praktijk betekent dit iedere dag wel een glaasje, want ja, wij hebben veel goede momenten!

Terugkijkend is het opvallend hoe vaak wij het woord wijn de afgelopen maand gebruikt hebben. Hoe vaak wij het wijntje mistten. Hoe wij de sociale druk gevoeld hebben bij het uit eten gaan en tijdens het familiediner. Hoe wij de maand best wel lang vonden duren. Hoe wij………aan het denken gezet zijn over ons eigen alcoholgebruik.

En ja, ook zoonlief heeft een bewustzijnsmaand gehad. Hij beseft zich nu dat veel drinken `s avonds de volgende ochtend meer brak doet voelen dan hem lief is.
 En nu? We gaan zien en ervaren hoe het is om met deze ervaring en wetenschap de alcohol weer toe te staan in ons leven. We staan er in ieder geval een stuk bewuster in dan hiervoor.