Familie, vrienden, buren, teammaten, m’n percussiegroep; uitsluitend leuke mensen uitgenodigd. Sfeervolle zaal, uitstekende bediening, een zalig buffet en een steengoede band; het is allemaal van tevoren te plannen. Maar 12,5 jaar geleden heb ik er niet bij stilgestaan dat onze koperen bruiloft middenin de IkPas-periode zou vallen… Maak ik een uitzonderingetje? Nee! Mijn besluit staat vast, plus blauw-op-wit in mijn vorige blog: Niet vermijden maar vermannen. Ik kies er mans voor om met m’n meiden in mijn auto naar de feestlocatie te gaan, de wandelstok blijft achter de kastdeur: ”To bier or not to bier” is no longer the question!

Net na het borreluur komt mijn oudste dochter naar me toe. Ze ziet mij al die tijd bier drinken, meldt zij teleurgesteld. Ik laat haar m’n flesje, met een grote blauwe 0 erop, zien en ze geeft mij trots een high-five. Dát is alle motivatie die ik nodig heb. Van drie tot tien vermaak ik mij meer dan prima, zonder ook maar 1 druppel alcohol. Ik voel me er goed bij, dus geniet meer van alles en ik oog ook helderder, toegankelijker. De gesprekken zijn beter (en ik onthoud deze!), plezier is écht plezier en geen biervertier. Het lijkt een onthoudingsdag te worden om nooit te vergeten, een heerlijk helder huwelijksfeest!

Met dank aan alle aanwezigen én mijn nieuwe drinkemaatje, waarvoor ik in deze blog een klein pleidooi wil houden: Z.D. Malt.

Jawohl: Alkoholfreies Bier!

Haast elke grote brouwer heeft tegenwoordig wel een alcoholloos versnaperinkje in het assortiment, het liefst meerdere en zij breiden dat aanbod steeds meer uit. Er is leven in de brouwerij: Men richt zich niet alleen op verbeteren van de smaak, velen pleiten zelfs een Gezónde variant van bier in de schappen te zetten. In Duitsland beweren de ’grote jongens’ zoals Clausthaler, Löwenbräu en Krombacher, dé ultieme dorstlesser op de markt te hebben gezet, met toegevoegde vitaminen en al. Ook in Holland is het geflopte Buckler al ruimschoots goedgemaakt met vele varianten op het ’saaie’ pils, zoals 0.0 Lemon en 0.0 Witbier. In de zomer echte aanraders.

De Radlers zijn nu ook bij elke bierfabrikant blijkbaar een must en velen gaan de uitdaging aan om de 2 of 2,6% alcohol ook dáár nog uit te zuiveren. Radler heeft niet veel met bier te maken, vind ik, maar toch is het een mooie ontwikkeling: Alcoholvrij drinken is nog nooit zo ’in’ geweest als de laatste jaren. De meeste biermerken adverteren niet eens meer met hun gewone pilseners. Het wordt als prestatie gezien een heerlijk bier te produceren, waar géén alcohol in ’hoeft’. Ze worden daardoor steeds beter, de Nulpuntnulletjes.

Ondanks dat, schamen mensen in mijn omgeving zich als zij Malt moeten bestellen, zelfs al is het voor een ánder. Ik trek mij altijd veel teveel aan van andermans meningen. Of meer nog van wat IK denk dat men denken zal. Daarom knik ik vaak maar instemmend, als iemand ons vraagt: ”allemaal pils?”

Maar ik heb er nu, in mijn vierde IkPas-jaar en na ons fantastische huwelijksfeest, eindelijk maling aan en dat blijkt mij er makkelijker doorheen te helpen. Ik ga mij niet meer laten vertellen, dat ik er ’gewoon effies eentje doen moet’ wanneer ik daar geen zin in heb. Dan chill ik met vriend Malt, ook al noemen de boys aan de bar dat ’een zootje uilenzeik’.

IkPas-veteraan Jeroen (44 jaar) doet nu voor de vierde keer mee aan IkPas 40 dagen. Hij is trotse vader van Kim en Ilse en 12,5 jaar getrouwd met Astrid. Jeroen is grafisch vormgever, fotobewerker en striptekenaar. Daarnaast is hij al 33 jaar lid van een percussiegroep. In zijn zeldzame vrije tijd is hij zaalvoetbalkeeper en squasht, roeit en wandelt ie graag.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren