Vapen, gokken en drinken

Zo pak je dit als ouder(s) aan

Tijdens de radiotalkshow ‘Spraakmakers’ wordt er per aflevering een stelling besproken. Deskundigen komen aan het woord en als luisteraar kun je ook reageren. In deze aflevering staat de stelling ‘We moeten scherper zijn op verslaving bij scholieren’ centraal.

Luisteraar en moeder Nicole vertelt in deze aflevering hoe haar zoon verslaafd raakte aan online gokken en hoe die verslaving vervolgens uitmondde in schulden, schaamte en depressie. Gelukkig gaat het intussen beter met hem. Moeder Nicole hamert op preventie en regels vanuit de overheid. Anders was haar zoon nooit zo snel in de problemen gekomen.

Kunsthistoricus en filosoof Eva Roovers schijnt haar licht op de stelling en legt uit waarom verslavingen een symptoom zijn van de samenleving waarin we leven.

Hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie Jacqueline Vink zegt het volgende: “Als we naar wetenschappelijk onderzoek kijken, dan zien we dat bij beginnend gebruik van een middel (alcohol, roken of compulsief internetgebruik) de omgeving een grote rol speelt.”

Preventiemedewerker Alex van Dongen hamert op een ‘open communicatie’ en ‘strikte regels’. “De kern is in verbinding blijven met je kind. Interesse tonen, maar wel strikte regels hanteren”, zegt Van Dongen. Bron: nporadio1.nl.

De radiotalkshow is here in zijn geheel te horen én te zien.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat