Een lang, gezond en gelukkig leven

Een lang, gezond én gelukkig leven is iets wat de meesten van ons willen. Nu heb je natuurlijk niet alles in de hand, maar sommige beslissingen kun je wel bewust maken. Stoppen met roken en drinken bijvoorbeeld. Maar wist je dat relaties net zo belangrijk zijn?

We gooien hem er maar meteen in: eenzaamheid leidt tot een vroegere dood. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het vakblad BMC Medicine. Wetenschappers gebruikten gegevens uit de UK Biobank – meer dan 450.000 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 56,5 jaar – om te achterhalen wat sociale interactie doet met onze levensverwachting.

Gebrekkige relaties

In het onderzoek werden verschillende soorten gebrekkige relaties onderscheiden: bezoek krijgen van familie en vrienden, meedoen aan wekelijkse activiteiten en tot slot of mensen alleen woonden of niet. Daarnaast werden er twee definities van eenzaamheid onderzocht: hoe vaak konden mensen iemand uit hun omgeving in vertrouwen nemen en hoe vaak voelden ze zich eenzaam.

Investeer in familie en vrienden

Uit het onderzoek blijkt dat geen contact hebben met familie en/of vrienden de grootste eenzaamheidskraker is. Mensen die inderdaad geen contact hebben met familie en/of vrienden lopen 39 procent meer risico op een vroegtijdig overlijden, vergeleken met mensen die dagelijks familie en vrienden zagen. Verbondenheid is net zo belangrijk als stoppen met roken en het drinken van alcohol. Bron: nieuwsblad.be.

Dus als je de kans krijgt: bezoek je (schoon)moeder, plan een date met een vriend of vriendin, maak een praatje met de buurvrouw, onderneem iets met je kind, bel je zus en doe dit alles regelmatig!

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat