Na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Veel mensen geeft het een extra fris gevoel. Goed te begrijpen. Toch is het ook met dit middel een beetje opletten. Althans wat betreft de variant mét alcohol. Want onderzoek wijst uit dat dagelijks spoelen met mondwater, waarin alcohol zit de kans vergroot op tandvleesproblemen, maar ook op darmkanker. Oei!

Uit Belgisch research bleek onlangs dat dagelijks spoelen met mondwater waar alcohol in zit risico’s met zich meebrengt.

The research

Proefpersonen spoelden gedurende drie maanden dagelijks hun mond met Listerine Cool Mint mondwater (met daarin 21% alcohol).

Daaruit bleek heel duidelijk dat mondwater met alcohol belangrijke bacteriën in je mond doodt. Bij mondwater zonder alcohol was dat niet het geval.

Mondwater met alcohol

Uit het onderzoek kwam naar voren, dat na een aantal dagen spoelen met mondwater met alcohol er twee soorten bacteriën overvloedig in de mond aanwezig waren. Deze twee bacteriën worden in verband gebracht met verschillende ziekten. Waaronder tandvleesziekten, en ook slokdarm- en darmkanker.

Goede en slechte bacteriën

Het mondspoelwater met alcohol vernietigt niet alleen slechte bacteriën, ook de goede bacteriën worden vernietigd. Zoals de afname van een bacteriestam, Actinobacteria. Een bacterie die weer in verband wordt gebracht met het verlagen van de bloeddruk. De onderzoekers vinden het nog te vroeg om mondspoelwater met alcohol af te raden, maar een gezonde waarschuwing kan geen kwaad.

Ga je mond spoelen

Maar dan met een natuurlijk mondspoelmiddel. Je maakt het heel gemakkelijk zelf. Meng wat water met wat tandpasta en spoelen maar. Bron: dragonfly.nl.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat