Het is 1 januari als ik nog wat brak bij mijn schoonouders op de bank plof.

We proosten op het nieuwe jaar. Uiteraard met een goed glas rode wijn. Ik hoor mezelf praten over de zomervakantie kilo’s die er toch echt een keer af moeten en over te vaak rode wijntjes met blokjes oude kaas. Het is net alsof ik het bandje van vorig jaar weer afspeel.

Als ik even terug spoel naar de ochtend van 1 januari moet ik toegeven dat ik best goed ben begonnen. Tot verbazing van de rest van het gezin en ook tot die van mijzelf, trek ik mijn hardloopschoenen aan. Het is alweer een maand of drie geleden en het moet afgelopen zijn met mijn bourgondische levensstijl. Ik hobbel over het afgestoken vuurwerk en voel een oliebol omhoogkomen. Ik kan het en ik wil het en ik doe het, hoor ik in mijn hoofd.

Het is me gelukt om drie kilometer te rennen. (lees: snel wandelen) Zo, die pakt niemand me meer af. Meteen op Instagram geplaatst en nu volhouden! Terwijl ik dit schrijf is het begin februari en ben ik niet nog een keer gegaan. Watje! Ik baal van mezelf. Ook de bourgondische levensstijl staat nog niet op een lager pitje.

Op Facebook komt een advertentie voorbij van IkPas. Ik twijfel geen moment en meld me snel aan. Nu kan ik niet meer terug. Het appje wat ik een paar dagen later krijg met een uitnodiging voor een huwelijksfeestje in maart, gooit roet in het eten. Het zet een verleidelijk duiveltje op mijn schouder die fluistert dat ik toch niks hoef te bewijzen? En dat ik toch ook best een andere maand kan meedoen? NEE! Het is klaar en snel bestel ik het blauwe armbandje. Zo, nu kan ik helemaal niet meer terug.

In mijn hoofd benoem ik nog eens alle voordelen van een alcohol pauze. Je fitter voelen door betere nachtrust, je lever een beetje rust gunnen, een mooiere huid, goed voor de portemonnee en hopelijk een kilo of twee van die zomerkilo`s eraf.

Ik kan het en ik wil het en ik doe het…nu nog verzinnen wat ik bij mijn blokje kaas ga drinken. Thee? Bleh…dan ook de kaas maar schrappen.

Mareike Withaar (33) is getrouwd met Fermon en heeft drie kinderen. Haar grote passie is kinderboeken schrijven. In 2015 verscheen haar eerst boek, Koning Bolwang, en in 2016 volgde in samenwerking met 46 basisschoolkinderen het tweede, Siebe en de Kletskousjes. Mareikes’s andere hobby is Netflix kijken met vriend Merlot. Of vriendin Sauvignon. Een goede reden om mee te doen aan IkPas en vanaf nu blogt ze over haar ervaringen.