Het lijkt noodzakelijk dat bepaalde TV-programma’s een soort dessert aanbieden waarin wordt nagetafeld over het zojuist getoonde hoofdgerecht. Om dat op te waarderen, goed te praten of uit te melken. Zo had je natuurlijk altijd al de sportprogramma’s, waarin zelfs een niet te verteren wedstrijd nog volledig wordt uitgekauwd. Maar nu ook aansluitend op Temptation Island de Temptation Talk; Wie is de Mol met als nagerecht ’MolTalk’ en laatst keek ik The Passion, dat onverhoopt werd gevolgd door ’Passiontalk’ met oud-deelnemers en andere bn’ers. En zo krijg je nogal wat op je bordje. Het is alsof ’de mensen thuis’ amper zelf een mening mogen vormen over wat zojuist is opgediend. Daar worden zogenaamde Prominenten voor ingehuurd, om de kijker die mening voor te schotelen. Bij al die talks wordt door de na-praters redelijk subtiel de volgende tegeltjeswijsheid gehanteerd: ”Eenieder heeft het recht op mijn eigen mening”.

Om na afloop van ónze beproeving in deze trend mee te deinen, presenteer ik jullie: ’IkPas-talk’! Tegen zweet, jeuk en kwalen; ambachtelijk bereid door een heuse t.o.b.b.’er (tamelijk onbekende bloggenbouwer).

Dit toetje open ik met het breken van een lans, of een tandenstoker, voor alle IkPas-medewerkers, -vloggers en -bloggers: Zeker, óók deze mensen met passie maken misstapjes! Het lijkt misschien alsof zij het allemaal zo goed weten, maar het zijn slechts tips en belevenissen van enkele van de vele ervaringsdeskundigen. Tot die groep behoor je nu zelf! Je ként de fabels zonder de feitjes, niet alleen via de kabels onder de keitjes.

Dan weet je ook, dat je niet alles voor zoete koek hoeft te slikken. Eén reactie op een kort filmpje bleef mij lang bij: ’het is zo net alsof we allemaal alcoholisten zijn’. Als je je niet aangesproken voelt, is de tip vast voor anderen bedoeld. Ik las eerder ’Ik voel me zó niet thuis bij al die blogs en vlogs’. Dan denk ik gelijk: ’dan bekijk je die toch allemaal lekker niet?! Niemand verplicht iemand tot het volgen van vloggen. En een blog? Begeren of negeren, toch?’.

Ook deze uitzonderlijke ’after-talk’ is er niet om de lezers míjn bevindingen door de strot te duwen. Beschouw niet alles wat je geserveerd wordt, klakkeloos als dé juiste ingrediënten. Elke deelnemer aan IkPas volbrengt deze periode van bewustwording op zijn of haar eigen manier. Als het jou daarmee is gelukt, heb je een goed recept. Dan voegt na afloop van je IkPas-tijd een zoveelste successtory of een extra riem over je hart niets toe. Dit was immers het aperatief voor de rest van het jaar. Je wilt direct daar achteraan niet de gesmolten sorbet van een ander proeven.

Dus in tegenstelling tot al die trendy TV-talks leg ik je niets op, maar ik adviseer je vrijblijvend: Bespreek gewoon met de mensen om je heen hoe het jou is vergaan. Praat erover met je gezin, je vrienden.. want dát zijn, naast jezelf natuurlijk, degenen waarvoor en waarmee je het hebt gedaan. Fijn als sommige praatjes jou hebben mogen motiveren of inspireren om tijdelijk geen alcohol te nuttigen. Maar boven alles hoop ik, dat de IkPas alcoholpauze jou meeviel en vooral béviel en dat je een beetje trots op jezelf bent. Dan ’talken’ en passen we volgend jaar vast weer tussen carnaval en Pasen!


IkPas-veteraan Jeroen (44 jaar) deed voor de vierde keer mee aan IkPas 40 dagen. Hij is trotse vader van Kim en Ilse en 12,5 jaar getrouwd met Astrid. Jeroen is grafisch vormgever, fotobewerker en striptekenaar. 
Daarnaast is hij al 33 jaar lid van een percussiegroep. In zijn zeldzame vrije tijd is hij zaalvoetbalkeeper en squasht, roeit en wandelt ie graag.

BewarenBewaren