Wij, 40 dagen-niet-drinkers zijn over de helft! De eerste helft gespeeld, en zonder rust de tweede helft al opgestart! Ik ben in de fase, waarin in mijn agenda al een verschil ontstaat tussen “feestjes waar ik nog niet mag drinken” en “feestjes waar ik weer wél mag drinken”. Ik betrap mijzelf er zelfs op. Zet ik een verjaardag of een etentje in mijn agenda vóór 9 april, dan is het een feestje zonder wijn, maar alle feestje daarna…..

Mijn voornaamste reden voor het meedoen aan IkPas was dat ik de gewoonte van het drinken wilde doorbreken, dat ik weer meer van mijn glas zou gaan genieten. Niet meer het automatisch drinken, niet meer het-is-alleen-gezellig-mét-een-glas…
Doordat ik nu een periode van alcohol-stilte doormaak, is die bewustwording er natuurlijk, maar hoe hou ik die straks in stand, als ik weer de feestjes mét glas mag gaan vieren? Gaan we dan onszelf andere regels opleggen? Alleen in de even weken, of alleen als het een feestje buitenshuis is? Hoe vervallen we niet weer in oude gewoontes, die we dan bij de volgende ik-pas ronde weer weten te doorbreken? Mijn flessen liggen geduldig te wachten, we zitten in de tweede helft, ik zal dus toch iets moeten verzinnen..
Ik zie mensen om mij heen die noemen zichzelf “gezelligheidsroker”, die roepen “ik rook alleen als het gezellig is”, maar vervolgens vinden ze het óveral gezellig. In de wachtrij van de pinautomaat, gezellig! In de stromende regen met een winkelwagen vol boodschappen, gezellig! Dus het idee dat ik een gezelligheidsdrinker zou kunnen worden….die gezelligheid zal uiteindelijk maar betrekkelijk zijn, en zeker niet objectief.Na een week hard werken, op vrijdagmiddag vijf uur, dát is een goede reden voor een glas toch? Maar maakt iedere vrijdagmiddag vijf uur het dan toch weer een gewoonte?

Wanneer gaat het genieten over in een gewoonte? Als je wikt en weegt over ieder glas, is er ook geen lol meer aan lijkt me, voor je het weet word je gek van je eigen besluiteloosheid. Geniet, maar drink met mate, wanneer je je “aan de maat” houdt, ga je vanzelf genieten dus. Het woordje maar in de zin is vast een doorn in het oog van de positiviteitsgoeroe’s denk ik, je mag genieten, maarrrr….
Ik zou zelf pleiten voor Drink bewust, en Geniet!  Klinkt positief en bovendien, het is mijn motto voor de feestjes die ik ga houden, ná 9 april.
Nu nog even uitvogelen hoe……

Ine Woudstra woont in Silvolde, in de Achterhoek. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen & twee hondjes en werkt fulltime als accountmanager bij Bartiméus.