Koken zonder alcohol is heus best lekker

26 januari 2020 / Actueel / Recept

In een boeuf bourguignon hoort een lekkere volle rode wijn, risotto kan niet zonder witte wijn en niets lekkerder dan biefstuk gemarineerd in bier. Tijdens IkPas is koken met alcohol ‘uit den boze’ want er blijven, ondanks het verhitten, toch alcoholresten achter.

Dat hoeft niet te betekenen dat je bovenstaande gerechten en andere waar je gewend bent alcohol in te verwerken, niet kunt eten. Er zijn goede vervangers. Afhankelijk van het gerecht kun je rode wijn vervangen door:

  • runderbouillon,
  • rode druivensap,
  • cranberrysap,
  • granaatappelsap

witte wijn vervangen door:

  • kippenbouillon,
  • groentebouillon,
  • appelsap
  • wittedruivensap,
  • thee

bier vervangen door:

  • runderbouillon,
  • appelsap

Voor desserts wordt vaak drank met een hoger alcoholpercentage gebruikt. Ook deze kun je goed vervangen:

  • sherry door sinaasappelsap;
  • kirsch door kersensiroop;
  • rum door ananassap.

Natuurlijk zal het gerecht niet helemaal smaken zoals je gewend bent. Beoordeel het daarom niet in vergelijking met het origineel, maar proef gewoon of je het lekker vindt. Daar gaat het uiteindelijk om.

Welke succesgerechten, met van origine een alcoholische toevoeging, eet jij tijdens jouw pauzeperiode met (bijna) net zoveel smaak en waarmee vervang jij het alcoholische bestanddeel?

Mail het naar katja@ikpas.nl.

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat