Viola Holt: Van gedachteloos naar bewust drinken

“Mensen bestellen gedachteloos een glas wijn. Ik deed dat ook, maar sinds ik 30 dagen geen alcohol heb gedronken, drink ik alleen nog maar bewust.” Viola Holt zette van 6 januari tot 6 februari haar alcoholgebruik op pauze. Ze kwam op Facebook de oproep van IkPas tegen en heeft het “gewoon gedaan”.

Ze vindt de actie van IkPas erg goed. De filmpjes met de pratende glasbak en de jongen die klanten aanspreekt op hun drankaankoop vindt ze leuk. “Je wordt aangesproken, maar nergens toe gedwongen. Of je meedoet ligt aan jezelf.”

“Mijn vader was geheelonthouder, at alleen op zijn verjaardag een doos rumbonen en mijn moeder hield van cocktails, maar de manier waarop zij dronk… het was vroeger toch anders”, meent Viola. “Het is nu normaal om bij het eten een glas wijn te drinken, gewoon, iedere dag. Je drinkt ongemerkt zo een fles leeg. Ik kocht anderhalve literflessen wijn en die gingen op. Nu koop ik gewone flessen en alleen mijn man drinkt nog thuis bij het eten. Hij doet nu twee dagen met een fles. Ook hij is minder gaan drinken. Zelf drink ik alleen als er een feestje of zo is en houd ik het bij maximaal twee glazen. En altijd een glas water ernaast.”

Viola heeft een hekel aan dronken mensen. “Als iedereen bewust zou drinken en het bij twee glaasjes houdt, heb je geen last meer van dronken mensen die om andermans nek gaan hangen. Zo vervelend. Dat is voor niemand prettig.” Ze is niet zozeer trots op zichzelf dat ze een maand geen druppel gedronken heeft, maar wel heel blij. “Geen alcohol drinken is fantastisch: het is goed voor je huid en nagels, ik voel me fitter en heb meer energie.” Voor mensen die niet weten wat ze kunnen drinken in plaats van alcohol heeft ze tips. “Er zijn genoeg alternatieven. Bij Indisch eten is alcoholvrij bier lekker en ik drink ook graag tomatensap. Ik ontdekte in de supermarkt een alcoholvrije Riesling. Die doe ik dan in een mooi glas, net als wanneer ik crodino drink. Je hebt dan toch het gevoel dat je meedoet.”

 

Gerelateerd

Nieuws

Ondertussen op het web

We stuitten afgelopen week op enkele nieuwsberichten die aangeven dat het alcoholgebruik stijgt nu de wereld in een (semi-) lockdowntoestand verkeert. Ook lees je waarom alcohol en crises geen goede…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat