Joost en Lisette deden mee aan de IkPas Battle

Dit jaar organiseerde IkPas iets nieuws: een heuse battle. Twee steden gingen de strijd met elkaar aan. Welke stad genereerde zoveel mogelijk IkPas-deelnemers en mag zich winnaar 2021 noemen? Die winnaar is intussen bekend. Gefeliciteerd Nijmegen! Mede dankzij Joost en Lisette heeft de Gelderse stad gewonnen van de Brabanders. 

Lisette Lenssen – ter Horst (53) doet voor de eerste keer mee aan IkPas. En wel met ‘team Radboudumc’. Het was de nieuwsgierigheid die deze matige drinker over de streep trok een maand geen alcohol te drinken.

Lisette is altijd al een voorzichtige drinker geweest. “Ik geef er niet zoveel om. Al vind ik het wel gezellig wanneer er een wijntje op tafel komt bij een bezoek. Toen ik op het intranet van het Radboudumc las, dat je je aan kon sluiten bij ‘team Radboudumc’ en zo meedeed aan Dry January, dacht ik in eerste instantie: ‘Dat is niets voor mij. Ik drink zo weinig.’ Het was de nieuwsgierigheid en het enthousiasme van een collega dat me toch heeft doen besluiten om me in te schrijven.”

Fit en energiek

We zijn inmiddels over de helft en wat merkt een matige drinker tot nu toe van het volledig schrappen van alcohol? “Ondanks dat ik weinig dronk voordat ik aan Dry January begon, merk ik wel degelijk een verschil. Ik voel me energiek en fit. Of zou dat tussen mijn oren zitten? Ik geniet er in ieder geval van. Laatst waren we bij vrienden uitgenodigd en toen heb ik het gebruikelijke gezelligheidswijntje afgeslagen. Zo’n pauze is een goede stok achter de deur om echt ‘nee’ te zeggen. Daar helpt corona overigens ook een handje bij. Nu er geen etentjes en feestjes zijn, vind ik het niet moeilijk om het vol te houden.”

Post-corona-tijd

Maar hoe moet dat dan straks als corona voorbij is? Daar maakt Lisette zich niet druk om. “Ik voel me sterk genoeg om ook dan niet voor de bijl te gaan. Ik ben namelijk van plan een hele periode niet te drinken. Voor hoelang precies weet ik niet, maar sober door het leven bevalt met goed. Het smaakt naar meer!”

Arts-microbioloog en medisch directeur Joost Hopman (44) hoorde van IkPas en vond dat hij als voorzitter van het kernteam preventie binnen het Radboudumc niet achter kon blijven in deelname. Hij sloot zich aan bij ‘team Radboudumc’ en ziet deze Dry January als een reflectiemaand.

Drinken doet hij niet deze maand en daarvoor ook al niet veel. “Als ik drink, mag het een goed glas wijn zijn. En alleen als ik er echt zin in heb”, geeft Joost aan. Het is de eerste keer dat hij meedoet aan IkPas. “Onze voorzitter van de raad van bestuur heeft voor een grote bewustwording gezorgd voor IkPas binnen ons ziekenhuis en het leek me goed om hier ook aan mee te doen.” Als voorzitter van het kernteam preventie binnen het Radboudumc kan ik IkPas van harte ondersteunen. Bovendien vind ik het leuk om ook zelf mee te doen. Het gaat me goed af, gelukkig.”

Teamspirit

Omdat het Radboudumc ruim vertegenwoordigd is (118 IkPas-deelnemers) praat je er wel eens over met collega’s. “Dan hebben we het er even over bij de koffieautomaat”, vertelt Joost. “Dus het leeft zeker. Ook de dagelijkse nieuwsbrief zorgt ervoor dat je niet kunt vergeten dat je een alcoholpauze houdt.”

Ervaren pauzevierder

Ondanks dat dit de eerste keer is dat Joost meedoet aan IkPas, heeft hij wel ervaring met pauzeren. “Ik heb in het verleden op eigen initiatief wel vaker een alcoholpauze ingelast. Daar voel ik me prettig bij. Een pauze biedt ruimte tot reflectie. Waarom drink ik? En wat voor rol mag alcohol in mijn leven spelen?”

Met mate

Of er na Dry January veel verandert qua alcoholgebruik, denkt Joost van niet. “Ik ben altijd een matige drinker geweest. Na deze pauze zal ik er niet anders in staan. Wel ben ik me nog meer bewust van mijn (sporadische) gebruik en wil ik alleen maar een goed glas wijn drinken wanneer ik er echt zin in heb.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat