Home > actueel > effect-alcohol-op-jou-en-je-sportprestaties

Effect alcohol op jou en je sportprestaties

Effect alcohol op jou en je sportprestaties
Een biertje pakken na het sporten, is voor veel sporters dé manier om een training of wedstrijd af te sluiten. Even een moment van ontspanning na alle fysieke inspanningen. En nu je zo gezond bezig bent geweest, heb je dit biertje wel verdiend, toch? Je voelt hem vast al aankomen: met alcohol drinken na het sporten, doe je je lichaam geen plezier. En met alcohol drinken vlak vóór het sporten helemaal niet. Lees hier meer over het effect van alcohol op je lijf en je sportprestaties.
  1. Alcohol dwarsboomt je herstel
Na een flinke inspanning, zoals een uur intensief sporten of bewegen, moet je lichaam herstellen. Alcohol verstoort dit herstelproces. Zo maken je spieren tijdens het sporten melkzuur aan. Drink je direct na het sporten een biertje, dan richt je lever zich eerst op het afbreken van de alcohol. Hierdoor hoopt het melkzuur zich op en krijg je meer last van spierpijn. Daarnaast beïnvloedt alcohol je vochtbalans. Het spoort je nieren aan om extra vocht af te drijven. Ook tijdens het sporten verlies je vocht. Een combinatie van deze twee factoren, maakt dat je je vochtbalans moeilijker op peil houdt en dat voel je. Zo krijg je bij een vochtverlies van 1% al dorst en gaan je prestaties achteruit. Bij een vochtverlies van 4% neemt je prestatievermogen zelfs af met 20 tot 30%. Ook kan veel vochtverlies leiden tot een tekort aan belangrijke mineralen die bijdragen aan je herstel. Tot slot verbruikt je lichaam extra suiker om de alcohol af te breken, waardoor je na het sporten sneller last kunt krijgen van een suikertekort. Kortom, met het drinken van een biertje na de wedstrijd vertraag je je herstel en voel je je langer moe.
  1. Alcohol beïnvloedt je sportprestaties
Drink je regelmatig alcohol, dan heeft dit gevolgen voor je weerstand, slaap en je conditie in het algemeen. Dit heeft zijn weerslag op je sportprestaties. Verder zorgt alcohol drinken vóór het sporten -denk aan doorzakken op de avond ervoor- voor minder focus, coördinatie, spierkracht en duurvermogen tijdens het sporten. Je presteert dus minder goed én houdt het sporten minder lang vol.
  1. Alcohol vertraagt je spieropbouw
Werk je in de sportschool hard aan het kweken van meer spiermassa? Dan vertraag je dit proces met het drinken van alcohol na je training. Alcohol zelf remt namelijk de aanmaak van nieuw spierweefsel. Daarnaast verlaagt alcohol de productie van testosteron in je lichaam. Testosteron is een hormoon dat de spiereiwitsynthese bevordert. Hierdoor groeien je spieren makkelijker. Door alcohol te drinken, mis je het maximale resultaat van al je inspanningen.
  1. De kans op blessures of ongelukken neemt toe
Alcohol dempt je pijngevoel. Hierdoor ga je sneller over je sportieve grenzen heen en dat maakt de kans op blessures groter. Daarnaast heeft alcohol effect op je gezichtsvermogen en je concentratievermogen, waardoor je trager bent. Tegelijkertijd word je van alcohol overmoediger, waardoor je meer risico’s neemt. Dit maakt de kans op ongelukken -voor jezelf en anderen- tijdens het sporten groter. Zoals je ziet, is het voor je sportieve prestaties, herstel, spieropbouw én veiligheid slimmer om zo weinig mogelijk alcohol te drinken en vlak voor en na het sporten te kiezen voor een alcoholvrije dorstlesser. En pak je toch een keer een biertje om de overwinning te vieren? Hou het dan bij één drankje en drink daarnaast voldoende water. Bronnen: Allesoversport.nl Alcoholinfo.nl Drogespieren.nl        

279.357

deelnemers gingen je voor