Gerb de Column Schrijver: Turven

Ik ben bij 50 maar gestopt. Echt niet normaal dit, maar ik wist ‘t stiekem wel een beetje. Verder ben ik wel normaal hoor, maar ik moest gewoon even turven.

De afgelopen drie dagen heb ik op een notitieblokje bijgehouden hoe vaak er alcohol gedronken werd in een televisieprogramma of in een film. En geloof me, ik kijk echt niet veel tv. Ik wilde het ontbijtnieuws gaan kijken op de eerste ‘turfdag’ en ja hoor: een reclamespotje voor ‘Eigen Huis en Tuin’, afsluitend met een met champagne proostend stel. De tuin is zo mooi, hupsakee dat glas in de lucht. Ik zit net aan mijn havermout joh. ‘s Avonds thuisgekomen eventjes ‘Paleis voor een Prikkie’ terugkijken. Het woonprogramma met mijn twee vriendjes Frank en Rogier. Voor het op te pimpen paleisje scoren zij zelfs accessoires met behulp van een flesje bubbels. Iedere aflevering weer. Natuurlijk gingen de glazen ook daar weer in de lucht, nadat het paleisje was goedgekeurd door de bewoners. Gelukkig geeft Rogier in het programma regelmatig zelf aan dat hij te veel alcohol drinkt. Na het sporten een film kijken. Ik heb mijn notitieblokje maar weggelegd, want ik koos voor ‘The Hangover’…

Tja, zal ik stoppen met mijn uiteenzetting? Nou vooruit, nog een paar programma’s van de afgelopen dagen: ‘First Dates Hotel’: erg leuk date-programma waarin deelnemers samen een hapje eten. “Zullen we beginnen met een shotje, zei de jongen tegen het meisje. “Dan gaat het allemaal wat soepeler”. Tja, gelijk heeft hij natuurlijk. Dat weten we allemaal. ‘Uitstel van Executie’: helaas, het huis was nog niet verkocht. Wel even een glaasje bubbels, want binnenkort gaat dat tóch lukken. Het programma was nog niet afgelopen en ik zag Herman den Blijker het glas al heffen samen met een collega-kok in zijn programma ‘Herman tegen de rest’. Volgende maand begint ‘Drunk History’, de laatste aanwinst van Comedy Central. In deze serie worden bekende Nederlanders dronken gevoerd, waarna zij geschiedenisles gaan geven. Ja, je leest het goed. Alles voor de kijkcijfers zullen we maar zeggen.

Eigenlijk is het niet normaal. Al die glazen alcohol op tv. Ik maak het mezelf ook niet echt makkelijk met al dat geturf van mij. Juist op de ‘turfdagen’ had ik zin in een wijntje ‘s avonds voor de tv. Tien jaar geleden werden er kamervragen gesteld door diverse partijen. Er werd te veel gedronken op tv en daar wilden zij wat aan doen. Onderzoek gaf aan dat jongeren die een film of serie keken waarin veel gedronken werd, sneller geneigd waren om tijdens de film ook een alcoholisch drankje te nuttigen. Dat andere groepje, zij die een film of serie keken waarin niet gedronken werd, hadden minder zin in een borrel. Ik kon me daar de laatste dagen wel iets bij voorstellen.

Zoals ik al zei, ik ben gestopt met turven. Het resultaat van mijn kleine onderzoek is inmiddels wel duidelijk. Gelukkig heb ik op dit moment geen behoefte meer aan een glaasje wijn, als ik iemand zie drinken op tv. Ik heb gisteravond zelfs ‘Gort over de Grens’ gekeken met een heerlijk bakkie thee.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat