Gerb De Column Schrijver: Spuwbakje

Ik zal eerlijk zijn. Ik lees soms stiekem de Libelle als ik bij mijn ouders op bezoek ben. En ik doe dat al jaren. Het liefst op het toilet. Tóch best wel leuk en interessant om te lezen wat die dames allemaal leuk vinden en waar ze het met elkaar over hebben. Ook afgelopen week bladerde ik weer door mijn favoriete vrouwenblad. Ik was zelfs de eerste lezer in de familie, want het plastic zat er nog omheen. Natuurlijk direct naar de horoscoop, want ik wil graag weten wat er nu weer gaat gebeuren de komende week. Daarna begin ik van voor af aan en zie in de inhoudsopgave heel vaak onderwerpen staan die te maken hebben met het minderen of stoppen met ‘iets’. Te veel rotzooi in huis, te veel calorieën, te veel eten en natuurlijk ook te veel drinken. Ik herinner me editie één van dit jaar en daarin stond het verhaal van Patrick. Drie mooie, lieve en jonge dochters staan samen met hem op de grote paginabrede foto. Nadat zijn vrouw overleed aan borstkanker ging het mis. Patrick greep naar de drank. Jeetje, wat een heftig verhaal en wat dapper om dit verhaal te vertellen. Als stoere man, in een vrouwenblad. 

Ik las dit verhaal nét nadat ik begonnen was met mijn alcoholvrije maand en het gaf me een enorme boost. Dit gaat me gewoon lukken. En het laatste dat ik wil is heel langzaam stiekem toch meer gaan drinken. Dat hoor ik zo vaak: “Ik begon met… en eindigde met…” Staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis, twitterde deze week dat hij een aantal interviews heeft gelezen van IkPas deelnemers. Zelfs voor een matige drinker is een maand niet drinken best wel een opgave, is zijn conclusie. En dat ben ik, na mijn privé drooglegging van bijna een maand, helemaal met hem eens. Alcohol is eigenlijk niet meer weg te denken in onze huidige maatschappij. Het is je vast wel eens opgevallen: alle huis- en tuinprogramma’s eindigen met een glaasje bubbels. Want het is zo mooi geworden, daar hoort een glaasje bij. In Engeland is ‘cheers’ zelfs een synoniem voor ‘dankjewel’.

Ik denk dat heel veel ‘IkPassers’ aankomende vrijdag de fles ontkurken of de stad in gaan voor een borrel. Helemaal niks mis mee, want na een maand niet gedronken te hebben, mag je jezelf best trakteren. We hebben het toch samen ‘even’ geflikt.

Ikzelf wacht nog tot eind volgende week. Dan heb ik een wijnproeverij. Je kent het misschien wel, een stuk of tien wijntjes proeven en daarna ‘op de kop’ naar huis. En dat na een maand niet drinken. Ik denk dat ik het spuwbakje nu eindelijk maar eens ga gebruiken.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat