Finale

Toen ik twee jaar geleden voor de allereerste keer met IkPas meedeed, telde ik de dagen af tot het voorbij was. Letterlijk en figuurlijk. Ik kon niet wachten tot de kurk weer van de fles mocht. Afgelopen najaar kostte het niet drinken me geen enkele moeite, in januari ook niet, maar toch was de verleiding van wijn na afloop best groot. Beide keren kreeg ik overigens wel snel genoeg van de drank en mezelf. Na zeven weken IkPas maak ik nu de balans op.

Mijn nachten zijn rustiger geworden en ik slaap als een blok. Als ik ’s morgens wakker word, heb ik geen last meer van maagzuur en komt mijn stem soepel op gang. Opstaan blijft een issue, maar dat zal waarschijnlijk nooit veranderen. Ik vind slapen gewoon heerlijk.

Ik heb een paar momentjes gehad waarop ik meer behoefte had aan ontspanning, maar ik heb me niet laten verleiden door de wijn. Ik was me ervan bewust dat ontspanning niet daarvan afhangt, sterker: dat ik de volgende dag frisser zou zijn als ik geen alcohol zou gebruiken. Yoga en meditatie ondersteunen mij daarin, ik kan het iedereen aanraden.

Etentjes en uitjes zijn alcoholloos verlopen. Vooraf is er vaak een stemmetje dat zegt: vanavond uit eten, naar de kroeg, naar de film of wat dan ook en daar hoort een drankje bij. Maar het stemmetje dringt niet aan blijft niet terugkomen. In de kroeg heb ik alcoholvrij bier gedronken; zo had ik toch het gevoel ‘een van allen’ te zijn. Daarbij vind ik het niet prettig om de adem te ruiken van mensen die alcohol drinken. Na een 0 % biertje heb je daar toch minder last van. Overigens was het zonder alcohol net zo gezellig.

Met mijn vriendin Beatrijs heb ik het gehad over alternatieven voor wijn. En, eerlijk is eerlijk, die zijn er niet. Ik vind wijn gewoon echt heel lekker, kan er niks aan doen. Tonic is een aardige vervanger, en daar blijken veel lekkere soorten van te zijn. Thee, ook in allerlei smaken verkrijgbaar, is vaak het beste alternatief. Ook bij etentjes trouwens.

Ooit, heel lang geleden, ben ik gestopt met roken. Om dezelfde reden als waarom ik nu ook niet meer drink, namelijk vanwege mijn gezondheid. Stoppen met roken kon alleen maar definitief, ik ben het type Alles Of Niets. Als ik ooit nog een sigaret opsteek, zal ik binnen de kortste keren weer volop roken. Maar daarmee stoppen is echt veel moeilijker dan stoppen met drinken. Dat heb ik mezelf het afgelopen jaar bewezen. Ik sluit daarom niet uit dat ik bij echt bijzondere gelegenheden toch wat zal drinken. Gewoon, voor dat moment, en daarna niet meer.

Zoals ik nooit tegen andere mensen zeg dat ze moeten stoppen met roken, zal ik dat ook nooit doen als het over drinken gaat. Toen ik stopte met roken kwam ik kilo’s aan, nu ik niet drink val ik niet af en dat vind ik dan wel weer jammer.

Met een enorm tevreden gevoel wens ik iedereen fijn voorjaar.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat