Gelukkig (een) nieuw jaar

Het was voor mij al een tijdje duidelijk dat ik in januari weer mee zou doen met Dry January. Ik had me al ingeschreven toen op Facebook de vraag naar bloggers en vloggers van IkPas voorbijkwam. Omdat, zoals in mijn introductie te lezen is (zie onder), het vorig jaar faliekant mislukte, wist ik het meteen! Dit is mijn stok achter de deur, ik geef me op! En tadaaa, hier issie dan; mijn eerste blog.

Eigenlijk had ik direct na mijn inschrijving al het idee om dan maar meteen geen, of in ieder geval minder, wijn te drinken. Maar ja, het eerste excuus kwam al vrij rap voorbij. Kerst. Gezellig!! Lekker eten, leuke mensen, gezellig wijntje. Het is ook heel gewoon natuurlijk, tijdens feestdagen een drankje schenken. Tweede kerstdag was het zelfs tijdens de lunch al raak. Oké, het waren er maar 2, maar toch. Het gaat ook zoooo makkelijk; “Tess, wil je ook een wijntje. Ja, lekker!!” En klaar is het. Eerlijk is eerlijk, ik vind het oprecht gewoon een heel lekker drankje. Rood, rosé of wit, ik lust alle kleuren, al is een Chardonnay’tje met een klontje ijs toch echt mijn favoriet.
Op het moment dat ik het glas aan mijn mond zet, bedenk ik het me meteen; ‘Oh ja, ik zou niet meer drinken en neem vervolgens toch de slok, drink het glas leeg en neem ook nog een tweede. Oooh, en dan heb ik nog vergeten te vertellen dat ik voor alle aanwezigen een kerstcadeautje had gekocht…… jawel, een flesje wijn met een strik erom. Tja, zo gewoon is het dus.
En zo ineens is het nieuwe jaar begonnen! Na een heerlijke oudjaarsavond met leuke mensen en met (daar gaan we weer) wijn, is januari begonnen. Een nieuw jaar, waarvan ik de eerste maand geen alcohol drink en waarin ik hoop weer iets sportiever en gezonder te zijn. Ik wandel graag en dat heb ik, naar mijn idee, de afgelopen tijd iets te weinig gedaan. Niet dat ik niets deed, maar toch zou ik wat vaker willen lopen. Ik merk dat ik ’s avonds simpelweg te lui ben. TV aan, boek open, kleedje erbij, mijn twee poezen naast me, mobiel binnen handbereik en een kop thee of een glas wijn in m’n hand. Heeeeeerlijk!! Eigenlijk kan ik op zo’n avond best een stuk lopen. Even een frisse neus. Ik werk tenslotte hele dagen binnen. Niet dat ik niet aan mijn stappen kom, ik maak er gemiddeld 12.000 op een dag, maar de avondlucht opsnuiven is geen slecht idee.

Goede voornemens dus en daar begin ik meteen mee. Ik sleep mezelf en mijn duffe hoofd uit bed, zet 3 passen, schakel het koffiezetapparaat aan en klim weer in bed. Ja, je leest het goed, ik heb echt een koffiezetapparaat naast mijn bed. Na 2 minuten klim ik weer uit bed om wederom in een paar passen, maar nu mèt koffie, weer in bed te kruipen. Opstartproblemen. Mij niet onbekend na een avondje gezellig wijntjes tikken. Na 1 uur en 3 koffie verder sta ik ein-de-lijk naast m’n bed en enkele uren later, waarin ik tv kijk en er verder niets uit mijn handen komt, trek ik mijn kleren aan. Ik herinner me namelijk mijn afspraak met mezelf. Ik-ga-wandelen! Punt. Ik neem broodjes mee, stop water in mijn rugtas en gooi mijn fotocamera om mijn nek. Ik rij naar een prachtig natuurgebied en maak, in een waterig maar heerlijk zonnetje, een wandeling. Ik maak nog meer foto’s, spot vogels en bovenal geniet ik van de frisse lucht. Als ik terugrijd, gaap ik mijn kaak wijder dan wijd en heb er tranen in de ogen van, wat ben ik moe!! Maar wat ben ik blij dat ik ben gegaan, want alle mooie dingen die ik heb gezien, had ik vanaf mijn bank nooit beleefd……

Tessa in het kort

Dit ben ik. Tessa, 47, happy single, wandelfanaat, Texel-fan, interieuradviseur bij een grote meubelboulevard in Wolvega en dol op droge witte wijn (liefst met een ijsklontje). En ook al protesteert mijn lijf steeds vaker tegen alcohol, toch pak ik geregeld dat glaasje wijn. Zeker na een drukke dag op het werk, wanneer ik moe ben of wanneer ik gezelligheid zoek, weet ik mijn wijntje te vinden. Geregeld spreek ik met mezelf af niet of minder te drinken. De ene keer is dit succesvoller dan de andere keer. Twee jaar geleden heb ik voor het eerst meegedaan met Dry January. Een hele geslaagde pauze. Toch ging ik ergens in maart, tijdens een trouwfeest, weer voor de bijl. Stond ik weer met een witte wijn in mijn hand. Vorig jaar probeerde ik het nog eens om een maand geen alcohol te drinken. Deze keer faalde ik gigantisch. Corona, meer behoefte aan gezelligheid, een net beëindigde relatie en heel veel andere excuses.

Ik merk naarmate ik ouder word, dat mijn lijf de alcohol steeds minder goed kan hebben. Dus, na een oproep van IkPas op Facebook, ga ik de uitdaging aan. Ik doet dit voor mezelf, voor mijn lijf, voor een betere nachtrust… Door 1 x in de week te gaan bloggen en mijn ervaringen met iedereen te delen, hoop ik dat het net zo’n geslaagde poging wordt als 2 jaar geleden. Want dat fitte gevoel, die paar verdwenen kilo’s en het uitgeruste gevoel is een groot verlangen van mijn ouder wordende en enigszins zieke lijf (fibromylagie).

Gerelateerd

Blog Tessa

Me-time

Nog geen anderhalf uur rijden van Wolvega bevind ik mij, voor mijn gevoel, in het buitenland. Het glooiende landschap bezorgt me meteen een glimlach op mijn gezicht en dan heb…
Lees meer
Blog Tessa

Tot zover

Afgelopen week kwam ik tot het besef dat ik al 10(!!!) weken geen druppel alcohol had gedronken. Niet dat nou zo bijzonder is (nou ja, misschien voor mij wel), maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat