I can’t stop loving you

Een misverstand. Ik dacht dat de 40 dagen challenge tot Pasen liep. Maar het was tot 10 april. En ik dacht ook dat ik dus nog een blog te gaan had. Maar de blog van vorige week was de laatste, kreeg ik van Katja van IkPas te horen. Maar gelukkig streek ze met haar hand over haar hart en wordt deze blog ook nog geplaatst.

Dat geeft mij de kans om mijn gedachtegang af te maken. Ik weet niet hoeveel mensen deze blog en de vorige 5 lezen. Eerlijk gezegd maakt me dat ook niet zoveel uit. De blogs zijn voor mij een goed middel om na te denken over mijn alcoholgebruik. Wat het me oplevert, wat het me kost, en hoe ik er in de toekomst mee om wil gaan. Ook heb ik door de blogs het een en ander gelezen over alcohol. Ook dat heeft mijn gedachten gescherpt.

Zo ben ik diverse keren teruggegaan naar ‘Drink?: The new science of alcohol and your health’ van professor David Nutt. Naast een overzicht van alle risico’s voor je gezondheid van alchol geeft hij (gelukkig?) ook een aantal positieve kanten van alcohol. Zo wijst onderzoek uit dat mensen die sociaal drinken gemiddeld meer vrienden hebben en ook meer emotionele steun. Dat is belangrijk voor je geestelijke gezondheid. (Het is niet helemaal duidelijk wat hier oorzaak is en wat gevolg.)

Verder is alcohol een hulpmiddel om contacten te leggen. Vragen of iemand mee gaat om iets te drinken, is een cultureel geaccepteerde manier om vrienden te maken. Een drankje na de sport, het musiceren of andere activiteiten maakt de tongen los. Sociaal drinken kan een hulpmiddel zijn om contacten te leggen. De meest gehoorde reden om te drinken is dan ook dat mensen het plezierig willen hebben met anderen.

Zelf ervaar ik dat ook zo. De meeste keren dat ik de afgelopen 100 dagen alcohol heb gedronken  (3 van de 4 keer) was na het oefenen met mijn muziekmaat K. Dat hoort er zo bij. Ontspanning na inspanning. Een lekker biertje of glas wijn en een toastje met Franse kaas. Gezellig. Overigens merkte ik wel dat 1 glas dan ook volstaat. Het hoeft niet per se een halve fles wij te zijn.

Hoe nu verder? Weinig alcohol bevalt me prima. Ik zou niet terug willen naar bijna elke dag alcohol. Maar ook niet naar ooit meer alcohol. Zoals Ray Charles lang geleden al zong: ‘I can’t stop loving you’. Mijn goede voornemens zijn de volgende:

  • Thuis drink ik geen alcohol meer, tenzij er bezoek komt. En dan begin ik eerst met een alcoholvrije variant. Ik drink niet alleen.
  • Ik drink niet meer dan 2 dagen in de week, en dan maximaal 2 consumpties. Ik heb een app gedownload (DrinkCoach) om mijn alcoholgebruik te monitoren. Minder, maar wel genieten.
  • Ik houd ook in mijn dagboek bij wanneer ik alcohol heb gedronken, hoe het me smaakte en hoeveel plezier ik eraan heb beleefd. En wat ik ervoor heb moeten laten.
  • Ik neem regelmatig een weekje vrij van alcohol. Ik zorg voor alcoholvrije alternatieven. De afgelopen maanden heb ik ontdekt dat er vele zijn.
  • Ik drink geen alcohol voor 21.30 uur. (Die regel hanteerde ik al. Bevalt prima!)
  • Vanaf Nieuwjaarsdag 2023 is het weer Dry January. En misschien dan ook wel weer 100 dagen.

Van K. heb ik voor mijn verjaardag een mooie fles wijn cadeau gekregen. Daar gaat op Eerste Paasdag de kurk van af. Proost!

 

 

 

Gerelateerd

Blog Jos

Een nieuwe challenge graag

Het was een bijzondere week. Afgelopen weekend zaterdag naar het theater voor een geweldig concert van Joris Linssen en Caramba. Zondag mijn verjaardag gevierd met mijn familie. Mijn geboortedag was…
Lees meer
Blog Jos

Het nut van alcohol

Doordat ik niet meer drink, kijk ik ook minder televisie. Mijn vaste routine was om rond 10 uur ’s avonds een biertje open te trekken en de televisie aan te…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat