Opa, Billy en het Museumplein

Vorige week heb ik mijn verjaardag gevierd. Dit keer niet thuis, maar samen met mijn vrouw ergens in het zuiden van Limburg. Het was geen ontsnapping hoor, maar als we thuis zitten dan komen de kinderen langs, en we wilden ons toch min of meer aan de richtlijnen houden. Twee heerlijke weken in Limburg. Wandelen, goed glas wijn. Dat van de wijn dat was legaal hoor. De eerste IkPas periode van 30 dagen had ik er al opzitten. Het was erg top dat onze kleinzoon Billy, 7 jaar, zomaar op de stoep stond. School was immers online en dat kan bij opa en oma ook in Limburg. Daar hebben ze ook wifi. Billy is een voetballer, keeper en stoere verdediger van FC ’s-Gravenzande. Hij had zijn voetbalboek bij zich en ik denk wel zeker 500 plaatjes. “Allemaal inplakken opa”. 400 plaatjes waren natuurlijk dubbel, maar je moet het wel eerst uitzoeken. Een dagtaak kan ik je vertellen. Ik moest er wel wat voor doen, maar Billy is voor Ajax. De hele familie, op een paar zwarte schapen na, is voor Ajax. Het leuke is dat we stiekem een keer met een Feijenoordbal op het museumplein in Amsterdam een partijtje hebben gedaan. Nou stiekem…. “Opa ik ben Berghuis, en dan ben jij Dumfries”.

Ik zag een groepje jongens, zwarte hoodie en een bekend logo even snel omkijken.

Een Feijenoordbal, Berghuis, Dumfries en dat op een zondag op het Museumplein in Amsterdam. Had zomaar een spannende dag kunnen worden.

Een zondag op het museumplein, dat voetballen, die kleinzoon (en natuurlijk ook mijn andere kleinkinderen) dat is voor mij de trigger geweest om over mijn alcohol gebruik na te denken. 4 jaar geleden kreeg ik van mijn werkgever de aanbieding om met pensioen te gaan. Die mogelijkheid kon ik natuurlijk niet laten lopen. Stand van zaken toen? 94 kilo, elke dag een glas wijn, en in het weekend een fles. Ik dacht al snel dat als ik zo door zou gaan ik gauw de 100 kilo zou aantikken. In het verre verleden deed ik veel aan sport. Hardlopen, halve marathons en zelfs een keer een hele, maar door een chronische blessure aan mijn enkel ging dat niet meer. Vrije tijd betekent meer tijd voor de kleinkinderen, meer tijd om te klussen bij de kinderen, en dat betekent dat je gewoon fit moet zijn. Op zaterdag fris en fruitig naar het voetbal, handbal of zwemles. Door de week toch even de tuin doen, of een van de andere 1000 klusjes bij de kinderen. De conclusie was duidelijk, het roer moest om. Het was klip en klaar dat ik geen oude opa wilde zijn, en dat de kleinkinderen zouden zeggen “voorzichtig met de dikke buik van opa hoor”.

Stap 1 was een radicale namelijk geen alcohol van maandag tot en met vrijdag, stap 2 matigen in het weekend, en de 3e stap was de meest uitdagende elke dag een uur sporten. De alcohol laten staan vergt discipline en ik had er baat bij om die discipline te ontwikkelen door regelmatig te gaan sporten. In januari 2018 heb ik toen voor de eerste keer meegedaan met Dry January, en in 2019 heb ik ook gelijk de 40 dagen challenge er achteraan gedaan. Nu 3 jaar later zit ik op de 85kg, (bijna) geen buik, en draaf ik achter een bal aan, zwem mee, maak een handstand tegen een deur, en val daarom soms uitgeput op de bank in slaap. Genieten zonder een glas wijn kan ook. IkPas is voor mij de laatste drie jaar een fantastische uitdaging geweest en zonder meer een steun om mijn levensstijl te veranderen. Vanaf vandaag doe ik mee aan de 40 dagen challenge. En jij ook. Succes!

Meer over Henk

Hoi passers, Ik ben Henk Spraakman, 66 jaar, en dit jaar 43 jaar getrouwd met Bea. Ik ben vader van 2 zoons en heb prachtige schoondochters. Daarnaast ben ik een trotse opa van 5 kleinkinderen. Eind oktober 2016 ben ik met pensioen gegaan. 36 jaar heb ik bij een grote oliemaatschappij gewerkt waarvan de laatste jaren als manager bij de afdeling Intellectueel Eigendom. De afgelopen jaren heb ik mij ingezet voor de beroepsgroep van administrateurs werkzaam in deze sector.

Mijn leven staat op de eerste plaats in het teken van mijn familie, en nu ik met pensioen ben heb ik daar natuurlijk te tijd voor. Op stap gaan met de kleinkinderen, met z’n allen op vakantie, dat is het mooiste wat er is. Daar ligt ook mijn uitdaging om mee te doen met IkPas. Fit blijven om zo lang mogelijk met de familie, en vooral met de kleinkinderen van alles te gaan doen. De kleinkinderen hebben een leeftijd tussen de 4 en 10 jaar dus we maken volop plezier, spelen spelletjes, voetballen, staan op onze kop, maken de gekste capriolen en we zijn zogenaamd heel serieus als we op de IPad bezig zijn. Daarnaast heb ik verschillende hobby’s zoals lezen, geschiedenis en schrijf ik zo af en toe een artikel over de Tweede Wereldoorlog. Ik ben ook nog secretaris en penningmeester van de Stichting Oud Indiëgangers Meppel. Een druk leven met gezelligheid, maar ook met zeer serieuze aspecten. Daar ligt natuurlijk ook de grote alcoholverleiding. Het is natuurlijk hartstikke leuk om gezellig met elkaar een fles wijn open te trekken, of als er een serieus gesprek gevoerd wordt een oude borrel in te schenken. Immers wij zijn toch met pensioen en het moet toch kunnen.

Als pensionado wil ik zo lang mogelijk een goed leven leiden. Heb ik daar invloed op? Je hebt niet alles zelf in de hand, maar ik denk dat je zeker invloed hebt. Ritme, voeding, alcohol, er zijn genoeg kapers op de kust die je well being kunnen beïnvloeden. We kennen vast wel de headlines: Alcoholprobleem bij ouderen of alcoholmisbruik door ouderen. Is er wel degelijk een probleem, of maken de media er een probleem van? De komende weken mag ik tijdens de 40 dagen challenge een blog schrijven, en als ‘ervaren’ pensionado wil ik juist daarover schrijven.

Niet wijsneuzerig, maar opgewekt en positief, en wat ik zelf doe om de alcohol verleidingen te vermijden. Tijdens de 40 dagen challenge zal ik vast uitgedaagd worden. Neem ik een glas wijn of zeg ik nee. Ik heb nu voor de derde keer meegedaan aan de 30 dagen challenge en ga nu voor de tweede keer op voor de 40 dagen zonder alcohol. Lees je mee de komende tijd? Gezellig.

Gerelateerd

Blog Henk

Het Orakel van Bali

De blogs die ik voor IkPas schrijf, hebben als terugkerend onderwerp: pensioen. Wij als gepensioneerden behoren tot een groep die vaak breed uitgemeten in de media wordt genoemd. Meestal gaat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat