Omdenken en verleidingen

Ik heb in de maand januari meegedaan met de 30 dagen challenge en nu zit ik bijna 29 dagen in de 40 dagen challenge. Nog 11 dagen en dan zit het erop. De beleving is heel verschillend tussen de 2 challenges. Met kerst en oud en nieuw drink je normaal gesproken best stevig, dus ik was blij dat ik aan de eerste challenge kon beginnen. Even ontgiften, even het lichaam laten herstellen. In januari waren de verleidingen er ook niet, waarschijnlijk omdat ik er niet echt oog voor had. Gewoon die maand doorbijten. De tijd tussen de twee challenges was eigenlijk maar 2 weken. Ook wel goed, want ik was dan ook niet van plan om gelijk weer volledig aan de fles te gaan. Maar toch in februari en maart heb je dan wel weer het gevoel dat het jaar een beetje is begonnen. Alles valt op zijn plaats en de routines die er aan het eind van het vorig jaar waren komen ook langzaam terug. Kortom de keuzes zijn er weer en het denken aan een rood wijntje, een glas cognac of een biertje flitsen door het hoofd.

“Omdenken, Henk”, zegt mijn broer. Omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou doen. Hupsakee, wat een wijsheid opeens. Als ik daar een visie op moet loslaten, en voordat ik het helemaal begrijp, dan ben ik zeker twee weken verder in de challenge. Toch klopt het wel, als ik kijk naar de huidige werkelijkheid. In de afgelopen jaren was dus dit mijn werkelijkheid: meedoen met de 30- en 40 dagen challenge en dan eigenlijk weer terug bij af. Natuurlijk leer je van zo’n proces, maar heb ik er daadwerkelijk wat mee gedaan? De conclusie is ‘nee’. Het zogenaamde omdenken moet dan ook nu beginnen, want dan zou ik er echt profijt van kunnen en moeten hebben in de toekomst.

Zoals ik al zei in februari en maart vallen de routines op zijn plaats. Dat betekent ook dat er meer verleidingen zijn. Ik ben echt niet blij met de lockdown en het is zo ongelooflijk triest voor de horeca dat ze al maanden dicht zijn. Voor mij helpt dit natuurlijk wel. Wat dat betreft geen verleidingen. Daarnaast liggen er genoeg andere verleidingen op de loer, dat weten wij als geen ander. Ik drink al een aantal jaren niet meer op de zogenaamde werkdagen. Als er een verjaardag is dan wil ik nog wel eens even van dit principe afstappen. Er zijn al een aantal verjaardagen geweest, en de prikkelingen van de verleidingen zijn dan echt duidelijk aanwezig. Op weg naar de verjaardag zit het al in mijn hoofd. Ik roep dan maar gelijk heel hard met een glimlach: “ik doe mee aan de IkPas challenge hoor”. Vaak geen reactie, of een wat ongemakkelijke blik van de aanwezigen. Wat zegt hij? Heeft hij al een borrel op of zo? Niet iedereen kent de challenge, maar alleen het zeggen al geeft toch weer een boost voor de rest van de avond.

De verleidingen in het weekend zitten diep bij mij in het systeem.
Op zaterdag- en zondag middag kan ik heerlijk genieten van een goed glas port. Ik ga dan in de loggia zitten met wat kaas, een plakje worst, wat nootjes en de eerste slok laat ik goed rondgaan in mijn mond. Ik pak een boek, kijk dan gelijk ook even op de klok. Kan ik nog een glas nemen voordat we gaan eten? Vlug…kan nog net. Dit zijn de echte verleidingen. Elke zaterdag en zondag komt die spanning en het genot weer naar boven. Het komt ook omdat het moment van het glas en het rondgaan van de eerste slok een vorm van totale ontspanning is. Althans dat denk ik. Experts zullen daar waarschijnlijk een andere benaming aan geven.

Deze 40 dagen challenge is anders. Ik heb een totaal ander doel. In deze challenge wil ik het niet uitzingen tot de 40 dagen en dan misschien weer overgaan tot de orde van de dag. Ik ga omdenken, ik ga wat doen met wat ik aan het doen ben. De een kan het gewoon direct. Die zet er een streep onder en past zich aan de werkelijkheid aan. Ik ben niet zo’n figuur. Als ik een lange periode niet drink, ga ik bijvoorbeeld ook niet echt afvallen. Dan snoep ik. Drop, beertjes, tijgertjes, balletjes. Typisch compensatiegedrag. Ik moet dan elke keer op zoek naar een bepaald soort structuur om het te doorbreken. Mijn structuur is sporten, mijn structuur is 5 dagen in de week niet drinken, mijn structuur is kauwgum in plaats van snoepen. Mijn structuur is dus omdenken om het NU in de toekomst te weerstaan. Ik heb de komende 11 dagen nog heel wat stappen te nemen om het omdenken toe te passen. Dat besef ik mij nu. Ik ben al dik over de helft, maar gelukkig dat deze challenge 40 dagen heeft. Het komt goed.

Gerelateerd

Blog Henk

Het Orakel van Bali

De blogs die ik voor IkPas schrijf, hebben als terugkerend onderwerp: pensioen. Wij als gepensioneerden behoren tot een groep die vaak breed uitgemeten in de media wordt genoemd. Meestal gaat…
Lees meer
Blog Henk

Mijn boekjes

Twee weken zitten er nu op. Wat een mooie dagen hebben we gehad. Zonneschijn en temperaturen die je eigenlijk pas in april of mei zou verwachten. We zijn er lekker…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat