Mijn boekjes

Twee weken zitten er nu op. Wat een mooie dagen hebben we gehad. Zonneschijn en temperaturen die je eigenlijk pas in april of mei zou verwachten. We zijn er lekker op uit gegaan.

Wandelen, fietsen, coffee-to-go met appelgebak. Het appelgebak in zo’n onhandig bakje met een plastic lepeltje. Als je niet oppast heb je voordat je het weet de hete koffie over je broek of ligt het appelgebak op de grond. Maar toch is het hartstikke fijn. Nu we midden in de lockdown zitten kunnen we corona-proof naar buiten en de broodnodige vitamine D opdoen. De kranten hebben volgestaan over vitamine D, over het binnenzitten en corona. Vitamine D is magie, zeggen de experts, en het zou invloed hebben op het ziektebeeld als je corona hebt. Ieder zijn mening zou ik zeggen. Wat wel bewezen is, is dat bij overmatig gebruik van alcohol er een vitamine D tekort kan ontstaan. Je lichaam is een uniek systeem en heeft al de vitamines nodig om goed te kunnen functioneren. Het is zomaar een indicatie om de alcohol te laten staan en meer te genieten van de zon.

Het mooie van de IkPas challenge is dat je alle wijsheden en ervaringen over het gebruik van alcohol op de IkPas.nl site kunt vinden. Alles zomaar bij elkaar. En elke vraag die je hebt, kun je stellen. Voor mij is dat op ieder moment weer een geweldige steun. Ik ben gek op wijsheden-boekjes. Je kent ze wel. Het grote vitamineboek, het groene boekje met de officiële spelling, Mao had zijn rode boekje, en elke streek in Nederland heeft zo zijn eigen wijsheden-boekje. Interessant hoor.

Ik heb zelf ook twee van die zogenaamde wijsheden-boekjes. Op 1 oktober 2016 ben ik begonnen met mijn pensioendagboek. Bijna elke dag teken ik daar een verhaaltje in op over wat ik die dag heb meegemaakt of zomaar een gedachte die bij me opkomt. Ik plak er ook van alles in, foto’s, tekeningen, routebeschrijvingen, kaarten. Soms zitten er hiaten in van een aantal weken, soms van een paar maanden. Elke keer kom ik toch weer terug bij het schrijven, en het is zo leuk om bepaalde dingen terug te lezen. Waar waren we, en hoe was dat restaurant eigenlijk? Welke route hebben we afgelegd tijdens onze vakantie in het voorjaar van 2018. Ik ben nu alweer bezig met boek 5. Ik ben met dit vijfde pensioendagboek begonnen op 10 maart 2020; een dag na de zevende verjaardag van Billy, en het beschrijft een jaar corona.

Ik ben niet echt een dagboekenschrijver, het blijft een wat oppervlakkige beschrijving van wat er allemaal in mij omgaat. Wie het later ook gaat teruglezen zal zich eerst door het slechte handschrift moeten worstelen. Ik geloof dat ik twee keer iets heb gezegd over het gebruik van alcohol, en dat ik daar toch echt iets aan moet doen. Ik vermijd halsstarrig om een opsomming te maken van de hoeveelheid glazen, of de flessen die er in een week, maand of jaar doorheen gaan. Ik ben een expert in struisvogelpolitiek.
Als het gevaarlijk wordt of de waarheid komt dicht in de buurt dan hup kop in het zand.

Het andere boekje wat ik heb, is het allerbelangrijkste. Ik sleep het overal mee naar toe. Ik noem het ook wel mijn ‘disciplineboekje’. Dit is het boekje dat ervoor zorgt dat ik doordeweeks geen alcohol drink en dat ik in het weekend matig. Ik noteer al mijn sportactiviteiten in het boekje. Ik sport 3 dagen en dan neem ik 1 dag vrij. Ik probeer 20 dagen per maand te sporten. Als ik ga sporten sta ik om 7 uur op en om kwart over zeven zit ik op de hometrainer, of doe ik een zelfverzonnen bootcamp in het trappenhuis van het appartement waar ik woon. Een uur lang. Alles noteer ik in dat boekje. Datum, tijd, en afstand.  Als ik op vakantie ben, ga ik wandelen. 7 uur op en een uur wandelen en oefeningen doen. Het belangrijkste is dat ik met mijzelf de afspraak heb gemaakt, dat Ik de dag voordat ik ga sporten geen alcohol mag drinken. Zondig ik, dan zegt mijn disciplineboekje dat ik de 20 sport dagen niet haal.

Nu lijkt het of ik een echte sportfanaat ben. Niets daarvan, ik geniet intens van het leven, van het eten en het drinken. Maar 36 jaar meer dan 50 uur in de week werken bouw je niet zomaar af. Ik heb na mijn pensionering gezocht naar een dagritme, vroeg op, sporten, ontbijten, en dan fit beginnen aan de dag. Daarnaast zocht ik een manier om het alcoholgebruik te verminderen. De zelfverzonnen 20 dagen sport challenge helpt mij daarbij. Ouder worden gaat gepaard met allerlei ongemakken. Fit en sterk blijven doe je niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor je omgeving. Voor je partner, je kinderen, je kleinkinderen. Hoe fijn is het om mee te doen. Hoe fijn is het om lichamelijk goed te zijn en daardoor ook mentaal sterker te worden. Daarnaast geniet je meer van die kleine momenten, dat je wel een glas wijn of een biertje drinkt. Denk eens na hoe jij de 20 dagen sport challenge zou kunnen invullen. IkPas en sporten is een unieke combinatie. Ik ben er blij mee.

Gerelateerd

Blog Henk

Het Orakel van Bali

De blogs die ik voor IkPas schrijf, hebben als terugkerend onderwerp: pensioen. Wij als gepensioneerden behoren tot een groep die vaak breed uitgemeten in de media wordt genoemd. Meestal gaat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat