Zonder alcohol en met zelfvertrouwen een feestje vieren

‘Jezelf moed indrinken’, is een bekende uitdrukking. Een regel die door veel mensen ‘enthousiast’ wordt nageleefd, wanneer ze op een feestje of event staan waarbij ze zich oncomfortabel voelen. Want door die paar drankjes word je wat losser, maak je sneller een leuke grap en durf je misschien zelfs op iemand af te stappen die je niet kent. Hoe zorg je ervoor dat je zonder drank net zoveel zelfvertrouwen uitstraalt als met drank?

Die netwerkborrel waar je alleen naartoe ‘moet’, het huwelijksjubileum van de buren, het vrijgezellenfeest van je neef: sommige sociale events kunnen ongemakkelijkheid bij je oproepen. Je maakt je bijvoorbeeld zorgen over het feit dat je ‘niemand’ kent, dat je behoorlijk verlegen kunt zijn of dat je op dit moment gewoon minder lekker in je vel zit en dus geen leuke gesprekspartner bent. Alcohol kan je tijdens zo’n ongemakkelijk feestje van de juiste hoeveelheid zelfvertrouwen voorzien. Tenminste, dat dénk je. Maar is dat wel zo?

Vals zelfvertrouwen

Je voelt hem misschien al aankomen: nee, dat is dus niet zo. Wat het drinken van alcohol tijdens dergelijke sociale verplichtingen doet, is het onzekere gevoel verdoven waardoor het líjkt alsof je heel zeker bent van jezelf. Maar het tegenovergestelde effect wordt bereikt. Je kunt van ‘grappig’ naar kwetsend doorslaan, ‘beweeglijk’ wordt lomp en ‘lekker meezingen’ wordt schreeuwen. De alcohol is verantwoordelijk voor dit valse zelfvertrouwen en laat je dingen doen of zeggen waar je je de volgende dag voor schaamt.

Nu je in je alcoholpauze zit, heb je ook deze maand vast wel een keer een feestje of een event gepland staan. Misschien zit er zelfs wel één bij waar je een beetje tegenop ziet. Hoe zorg je ervoor dat je ontspannen en met voldoende zelfverzekerdheid acte de présence geeft? Lees onze tips en doe er je voordeel mee.

Tip 1: Get in the mood

Doe, voordat je daar naartoe gaat waar je onzekere gedachten over hebt, datgene wat jou kracht geeft. Misschien is dat voor jou een rondje hardlopen, een uitgebreid bad nemen met je favoriete badolie, de tuin aanvegen, de hond lekker laten rennen in het bos, ademhalingsoefingen of je lievelingspodcast beluisteren: het maakt niet uit wat het is, als jij je er maar fijn bij voelt.

Tip 2: Benoem je gevoelens

Je hebt allerlei –negatieve- gedachten en gevoelens bij de sociale gebeurtenis. Benoem deze voor jezelf. Waar kijk je tegenop? Waar maak je je zorgen over? Koppel hier de emoties aan die je voelt. Zo word je meer bewust van hetgeen wat je voelt.

Tip 3: Benoem je kwaliteiten

Niemand is zo streng voor jou als jijzelf. Ja, je hebt misschien grote oren, rijdt geen BMW of je relatie is net uit: tegenover één negatief punt kun je als je goed je best doet, minstens vijf positieve punten zetten. Kijk naar wat je wél hebt bereikt, hoe hard je werkt, hoe lief je bent voor je omgeving en hoe trots je op jezelf mag zijn dat jij 30 dagen ‘nee’ zegt tegen alcohol.

Tip 4: Omarm de ongemakkelijkheid

Denk jij dat je de enige bent die zich een beetje ‘out of place’ voelt op bepaalde feestjes? Raad nog meer eens dan. Je ongemakkelijk voelen op een feestje is een normaal gevoel en vele anderen delen in dit gevoel. Een gemiddeld feestje heeft ook altijd even de tijd nodig om op gang te komen. Iedereen is aan het aftasten. Kijk maar eens goed rond op zo’n feestje, dan zul je meer ongemak bespeuren. En dan zul je ook zien dat velen hun ongemak willen wegdrinken.

Tip 5: Geduld

Als we ongemak, onzekerheid en angst konden wegknippen met onze vingers, dan hadden we dat natuurlijk allang gedaan. Je ongemakkelijk voelen op een feestje, omdat je pauzeert en dus niet drinkt, hoort erbij. En het volgende feestje ook, en het daaropvolgende misschien weer…Accepteer dat dit gevoel erbij hoort. Iedere keer word je er beter in. Echt!

Welke truc trek jij uit de kast om ongemak en onzekerheid aan te pakken? Hoe zorg jij ervoor dat je, tijdens je pauzeperiode, zelfverzekerd op een feestje staat?

Laat het ons weten in een reactie!

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Dit was het nieuws

Er gebeurt veel in ons land en in het buitenland wat betreft alcohol, het gebruik daarvan en de regels die erbij horen. Wij zetten de meest opvallende nieuwtjes op een…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat