Zo kom je de kerst nuchter door

Vanavond is het dan zover. Dan begint het kerstfestijn. Een beetje soberder dan normaal, maar alsnog…Met een klein clubje vier je de mooiste dagen van het jaar. Voorheen dronk je dan wel een drankje of één, twee, drie…Hoe je deze kerst gezellig en nuchter doorbrengt, lees je hier.

Alcoholvrije feestdagen. Ja, jij doet het gewoon. Toch is het niet raar als je juist tijdens deze dagen extra veel zin krijgt in een glaasje bubbels of wat dan ook. Jouw tafelgenoten proosten waarschijnlijk wel met iets alcoholisch. Misschien bieden ze je alsnog een drankje aan: ‘Want dat is toch gezellig?’ Omgaan met deze verleidingen en de druk om ‘nee’ te zeggen is best moeilijk. Maar met onze tips sta je sterk.

Tip 1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Ben jij de gastvrouw of -heer? Zorg dan dat je je favoriete non-alcoholische drankje in huis hebt. Maar ook als je bij een ander aan de kerstdis zit, neem je eigen alternatief mee. Zo weet je zeker dat jij ook iets lekkers/feestelijks te drinken hebt. Op zoek naar inspiratie? Neem een kijkje op onze receptenpagina.

Tip 2. Zoek een buddy

Vroeg of laat komt er tijdens kerst alcohol om de hoek kijken. Het wordt per ongeluk ongevraagd voor je neus gezet of iedereen drinkt alcohol behalve jij…hoe fijn is het dan dat je iemand van het gezelschap van tevoren hebt gevraagd om je te steunen tijdens lastige momenten. Een buddy kan van pas komen. Het gevoel alleen al dat iemand je support, kan al veel schelen. En onthoud: jij staat morgen fris en fruitig op.

Tip 3. Vertrek op het hoogtepunt

Zoveel eten en drankjes verder en de boel wordt steeds losser en joliger. Gezellig, maar als je dat een beetje te veel van het goede vindt vertrek je op het hoogtepunt. Als de sfeer er nog goed in zit. Jij hebt een topavond gehad en de rest heeft een topavond gehad, maar dan met hoofdpijn de volgende ochtend.

En dan dit:

Leef in het nu en geniet

Door zorgen rondom corona en alles wat het raakt, zou je bijna vergeten te genieten van de momenten dat je samen bent. Dus wel of geen corona, wel of geen alcoholpauze; bewust genieten van kerst is belangrijk. Het geeft je energie. Voor de een is dit een lange boswandeling met de hond op kerstochtend en voor de ander een zorgvuldig bereide maaltijd. Haal eruit wat erin zit.

Jij kunt alles aan

Als je de kerstdagen nuchter overleeft, dan kun je alles aan. Daag jezelf uit en breng meer gelegenheden nuchter door. Je zult zien dat -als het weer kan en mag- die netwerkborrel zonder borrel goed te doen is. Dat een huwelijksfeest zonder drank veel voordelen kent en dat een filmavondje met andere drankjes dan alcohol ook gewoon genieten is.

Trots als een pauw

En als laatste: wees trots. Je doet het toch maar mooi. In een maand die aan elkaar hangt van eten en drinken pauzeer jij nog steeds. Dikke duim voor jezelf!

 

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat