Zo bouw je zelfbeheersing op deel II

In het vorige deel las je dat zelfbeheersing geen aangeboren gift is, het is een vaardigheid. Veel oefenen dus. Vandaag lees je de overige 3 tips die jouw zelfbeheersing kunnen vergroten. Handig voor als je weer een biertje of wijntje krijgt aangeboden.

  1. Deel jouw challenge

Vertel iedereen in je omgeving over jouw deelname aan IkPas. Vraag familieleden en goede vrienden om je te helpen, door je bijvoorbeeld geen alcohol aan te bieden. Schakel een goede vriend in, die je kunt bellen wanneer je het even moeilijk hebt en een peptalk kan gebruiken. Iedereen vertellen over je plannen is meteen een stok achter de deur: je gaat ze laten zien dat jij het kan!

  1. Denk na over verleidingen

Om je doel te bereiken en jouw pauzeperiode inderdaad ‘droog’ door te brengen, is het slim om vooraf na te denken over de moeilijke momenten. Diep vanbinnen weet je namelijk al precies wanneer jij wel eens sterk in de verleiding zou kunnen komen. Heb je deze momenten eenmaal voor ogen, dan kun je een plan van aanpak maken. De uitdaging is natuurlijk om de moeilijke momenten niet uit de weg te gaan, maar te ervaren wat er gebeurt wanneer je dan geen alcohol drinkt. Wel kun je jezelf mentaal voorbereiden op zo’n lastig moment. Maak bijvoorbeeld vooraf een mental video.

  1. Neem soms een mentale pauze

Natuurlijk wil je tijdens jouw alcoholpauze je sociale leven zoveel mogelijk door laten lopen, maar is de gebruikelijke avond met vrienden nét wat te veel qua verleiding? Gun jezelf dan ook af en toe een sociale pauze. Zo houd je jouw motivatie op peil en blijf je je vrolijke zelf. Goed voor jou, goed voor de supporters om je heen. Bron: gezonderleven.com

Wil je meer tips over hoe je jouw sociale leven ook tijdens je alcoholpauze droog én gezellig houdt? Lees dan het artikel: 5 tips voor een sociaal leven zonder alcohol.

 

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat