Woensdag Weetjes: dit wist je nog niet

Het zal je verbazen waar alcohol allemaal echt niet goed voor is. Het drinken van (te veel) alcohol is van invloed op je totale gestel. Van deze feiten blijf je spontaan nuchter.

Van alcohol ga je niet lekkerder ruiken.

En dat zit ‘em in diverse dingen. Als je flink hebt gedronken, wil je lichaam de alcohol zo snel mogelijk afbreken en lozen. Dat ‘lozen’ gaat op verschillende manieren. Zo’n 10 procent van de alcohol verlaat het lichaam via de adem, zweet en urine. De andere 90 procent wordt actief afgebroken in het lichaam. Even terug naar die 10 procent: dat is geen prettige geur. Een kater gaat gepaard met een stinkende adem en dito oksels. Die date kun je dus maar beter even verzetten…

Overmatig drinken kan leiden tot alcoholische neuropathie.

Misschien heb je er ooit van gehoord, maar de kans is groot dat het je niets zegt. Alcoholische neuropathie. Dit is een aandoening waarbij het zenuwstelsel beschadigd is. En dat is slecht nieuws, want dit kan van invloed zijn op zenuwen in heel je lichaam. De meeste mensen die te maken hebben met alcoholische neuropathie hebben last van beschadigde gevoelszenuwen. Maar in sommige gevallen raken ook de motorische zenuwen beschadigd (polyneuropathie). Het is een aandoening die hoort bij overmatig gebruik van alcohol.

Wanneer drink je overmatig?

Overmatig drinken houdt in dat mannen meer dan 21 glazen per week en vrouwen meer dan 14 glazen per week drinken. Langdurig overmatig alcoholgebruik is gerelateerd aan schade aan organen, verhoogde kans op kanker en het ontwikkelen van verslaving. Overmatig alcoholgebruik komt met name voor bij 18-25-jarigen. Maar ook tussen het 50ste en 70ste levensjaar komt het relatief veel voor.

Van overmatig alcoholgebruik kun je psychisch in de war raken.

Een zeer stevige drinker of iemand die overmatig drinkt kan last krijgen van (ernstige) stoornissen zoals depressies, angststoornissen, psychosen en neurologische stoornissen (syndroom van Korsakov). Bovendien kan overmatig alcoholgebruik leiden tot psychosen zoals het delirium tremens, de alcoholhallucinose, de alcoholische jaloersheidswaan en andere vormen van alcohol-‘paranoia’. Andersom kan bij sommige psychiatrische aandoeningen overmatig alcoholgebruik leiden tot de ontwikkeling van een psychotische periode. Bij het drinken van water, thee, koffie of iets anders non-alcoholisch gebeurt dit allemaal niet. Dus…..

Je kunt een rode neus krijgen van alcohol.

Ja, dat lees je goed. En dat is niet fraai. Langdurig overmatig alcoholgebruik kan onder andere hoge bloeddruk veroorzaken. Op deze wijze wordt schade aan de bloedvaten teweeggebracht. Dit kan reden zijn voor constante vaatverwijding in het gezicht (de rode adertjes zijn wat gezwollen en veel beter zichtbaar). Bron: alcoholinfo.nl.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat