Woensdag Weetjes: dit wist je nog niet

Het is weer woensdag, en dan weet je het wel. Of juist niet. Daarom maken we de Woensdag Weetjes. In de hoop je te verrassen met feiten over alcohol waar jij nog geen weet van had.

Alcohol kan leiden tot bedplassen.

Oh, wat was het gezellig gisteren en oh, wat was het bed nat vanochtend. Dat plasongelukje is geheel te wijten aan de alcohol. Hier zijn twee redenen voor:

  1. Alcohol remt het diuretisch hormoon dat veel plassen tegengaat. Hierdoor krijgt alcohol een vochtafdrijvende werking en moet je na een flinke drinkpartij veel plassen.
  2. Alcohol werkt als spierverslapper. Opstaan van een stoel en een stukje lopen, kunnen zomaar eens onuitvoerbare opdrachten worden. Als je het echt bont maakt, dan verslappen ook de kringspieren rond je blaas en je anus. Dit kan bedplassen veroorzaken.

Wat te doen, horen we je denken. Dat is niet moeilijk: minder of geen alcohol drinken.

Alcohol is geen goed slaapmutsje.

Dat líjkt wel zo, maar ís niet zo. Dat afzakkertje of slaapmutsje laat je misschien sneller in slaap vallen, maar doet je slaap geen goed. Het drinken van alcohol voor het slapen, zorgt ervoor dat de diepe slaap toeneemt en de hoeveelheid droomslaap vermindert.

Ook heeft het drinken van alcohol effect op de volgorde van je slaapcyclus. Alcohol zorgt ervoor dat de eerste diepe slaap (REM-slaap) naar voren wordt gehaald. Dit betekent dat je eerder droomt en de hersenen sneller alle informatie en indrukken van die dag moeten verwerken. Het tweede deel van de nacht vindt de REM-slaap veel later plaats, waardoor de hersenen overbelast raken. Doordat de diepe slaap niet evenredig plaatsvindt, treden er slaapproblemen op. Zoals slaapwandelen, praten in je slaap en slaapapneu. Daarnaast is er een verhoogde kans op heftige dromen of nachtmerries.

Heb je behoefte aan alternatieven voor het slaapmutsje? Klik dan hier.

Alcohol heeft effect op de spieropbouw.

De derde helft is beroemd en berucht. Na je inspanning lonkt dat frisse wijntje of verkoelende biertje. Maar daar knappen je spieren niet van op. In alcohol zitten namelijk twee metabolieten die een direct remmende werking op het spierweefsel hebben. Daarnaast heeft alcohol een remmende werking op de hechting van testosteron aan spiereiwit. Het goede nieuws is dat je spieropbouw in de regel binnen 24 uur na het drinken van je laatste glas alcohol wordt hervat.

Bron: alcoholinfo.nl.

Alcohol is schadelijk voor de hersenen.

En of dat zo is. Zelfs matig drinken is al schadelijk voor de hersenen. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat er bij overmatig gebruik gezondheidsschade optreedt. Uit een Brits onderzoek blijkt, dat ook matig alcoholgebruik effect heeft op de structuur van het brein. Het heeft invloed op de kwaliteit van de zogenoemde ‘grijze stof’ in de hersenen, die als functie heeft om informatie te verwerken. Hoe meer alcohol je per week drinkt, hoe kleiner het volume van die grijze stof wordt. Ook blijkt alcohol de ‘witte stof’ van de hersenen aan te tasten. Die bevat de uitlopers van zenuwcellen, en is in feite ‘de bedrading’ van het brein. Als de kwaliteit daarvan minder wordt, dan ga je cognitief slechter functioneren.

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat