Wat doe je met al die nieuwe vrije tijd?

Thuiszitten + niet drinken = veel tijd (over) hebben. Wat doe je dan? Je gaat op zoek naar nieuw en fris tijdverdrijf. Misschien inspireert onderstaande jou en heb je voordat je het weet een nieuwe hobby.

1) Luister naar muziek

Haal je vinyl van de plank, stof je mixtapes af, poets je cd’s op, start met Spotify, leun achterover en luister gewoon. Muziek is in je leven zo vaak op de achtergrond aanwezig, dat het eigenlijk een hoofdrol verdient. Besteed een avond aan het samenstellen van je ultieme afspeellijst. Het kan een verzameling kalmerende deuntjes zijn, of een avond vol nostalgie met kenmerkende soundtracks uit je leven. Hoe dan ook, luisteren naar muziek is een geweldige manier om te ontspannen.

2) Of…maak zelf muziek

Als je al een instrument bespeelt, kun je net zo goed zelf ‘een hit’ componeren. Maar een mooie cover is net zo fijn. Een uur of twee en een paar keer per week oefenen, laat je al snel  tokkelen, drummen of blazen als een rockster. Als je geen instrument bespeelt, maar je dit wel altijd hebt gewild, kun je een instrument op de kop tikken via Marktplaats. Bekijk een paar ‘how to’-YouTube-video’s en spelen maar. Zo is Justin Bieber ook groot geworden.

3) Tuinierplezier

Dit is een van die dingen waar je van houdt of die je haat. Als je een gepassioneerd tuinierder bent, zit je regelmatig met je handen in de aarde. Zo niet, begin dan klein en plant een paar bollen in een vensterdoos of strooi wat kruidenzaden in een kist met aarde. Als je niet de ruimte of geen eigen tuin hebt, check dan de gemeenschappelijke tuin bij jou in de buurt. Vergeet niet om je zaailingen regelmatig water te geven – zij houden wel van vochtig en niet van droog – en tegen de tijd dat je droge maand voorbij is, zou je je planten moeten zien groeien. Kan het nog symbolischer?

4) Verwen jezelf

Maak van je thuis een thuisspa. En trakteer jezelf op de hele rataplan. Geef jezelf een manicure, een pedicure, een gezichtsmasker en een mineraalbad. Voorzie je haardos van een intensief haarmasker en laat je zorgen wegdrijven. Bel intussen met een vriend(in), terwijl je nipt van een ontspannende  kruidenthee. En heren, dit vinden jullie ook relaxed om te doen.

5) Word creatief

Misschien kun je breien, houd je van borduren of schilder je wel eens. Misschien heb je het geen van deze dingen ooit geprobeerd, maar wil je wel. Je hoeft er niet briljant in te zijn, je moet gewoon genieten van het proces. Iets nieuws creëren, kan heel bevredigend zijn. Probeer verschillende creatieve kunsten uit om te ontdekken wat je leuk vindt. Heb je geen zin in iets creatiefs, maar houd je wel van het idee om te leren? Bekijk het ruime aanbod aan (gratis) cursussen die online beschikbaar zijn. Leer bijvoorbeeld een nieuwe taal of diep je kookkunsten uit.

6) Flinke schoonmaak

Van deze tip wordt niet iedereen direct blij, maar opruimen en boenen kan heel lonend zijn. Als je je (huis/)kamer nog niet naar een hoger niveau hebt opgeruimd tijdens de lockdown, is nu het juiste moment aangebroken. Je vrije avonden worden goed besteed wanneer je de bezem er eens flink doorheen haalt. Je creëert niet alleen extra ruimte, je kunt ook alles doneren wat je niet wilt aan het goede doel voor die feel-good factor of een beetje geld ophalen door het online te verkopen.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat