Waarom zijn de bananen krom?

Weetjes, feitjes en cijfertjes. Bij IkPas zijn er dol op. Daarom beantwoorden we in dit artikel een aantal ‘waarom-vragen’. Met deze nieuwe wetenswaardigheden steel jij geheid de show op de volgende verjaardag.

Waarom draait alles als je dronken bent?

Eyeopener: dubbel zien doen we eigenlijk altijd. Met het verschil dat als je nuchter bent, je hersenen in staat zijn om deze twee beelden te combineren tot één geheel. Als je te diep in het glaasje (of 5) hebt gekeken, krijgen je grijze cellen dit niet meer voor elkaar. Ook ben je in beschonken toestand niet in staat je oogspieren goed te gebruiken, waardoor het je niet meer lukt om recht te kijken. Het resultaat: ogen die alle kanten op kijken en je hersenen die falen om één beeld van de situatie te maken. Bron: visusoogkliniek.nl.

Waarom doe je of zeg je rare dingen als je dronken bent?

Alcohol werkt niet alleen verdovend, het werkt ook ontremmend, waardoor je dingen durft te zeggen of te doen, die je anders niet zou doen. Je hebt minder controle over jezelf en over je emoties. Dit, in combinatie met het feit dat alcohol je beoordelingsvermogen en geheugenfuncties beïnvloedt, maakt dat je in een dronken bui ineens dingen kunt roepen waar je later spijt van hebt.

Waarom is alcohol zo verslavend?

Dat komt omdat bij het drinken van alcohol, endorfine wordt aangemaakt. Ook wel het gelukshormoon genoemd. De aangemaakte endorfine wordt door de hersenen naar verschillende delen van het lichaam gestuurd. Je kunt je voorstellen dat je dit geluksgevoel vaker wilt ervaren. Zeker wanneer je last hebt van stress, sombere buien of te maken hebt met flinke tegenslag. Telkens wanneer je drinkt, vergeet je je problemen of verdwijnt je gestreste gevoel naar de achtergrond en maak je endorfine aan. Je ervaart je problemen of stress als minder heftig en je voelt je wat beter (denk je). Voordat je het weet heb je -dagelijks- alcohol nodig om de dag en je sores te vergeten en een bepaald gevoel van geluk te ervaren. Wat je je niet beseft, is dat je eigenlijk hunkert naar een shot endorfine.

Gerelateerd

Achtergrond

Dit was het nieuws

Er gebeurt veel in ons land en in het buitenland wat betreft alcohol, het gebruik daarvan en de regels die erbij horen. Wij zetten de meest opvallende nieuwtjes op een…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat