Waarom meedoen aan IkPas juist nu helpt

Je kiest ervoor om juist nu mee te doen aan IkPas. Een slimme beslissing die je, naast bewustwording van je alcoholgewoontes, fysieke en mentale voordelen oplevert. Want onze mentale weerbaarheid houden we op dit moment bij voorkeur in topconditie. Hoe zit het eigenlijk met ons mentale welbevinden sinds de coronacrisis? En wat kun je doen om mentaal fit te blijven?

Ze zeggen wel eens: de laatste loodjes wegen het zwaarst. Je leest, hoort en merkt het misschien ook om je heen. Wanneer begint het ‘normale’ leven weer? Met alles erop en eraan bedoelen we dan? Van theaterbezoek tot zomaar zonder reservering ergens binnenlopen, van feestjes geven tot mensen kussen en knuffelen. Die onzekerheid knaagt en kan zijn weerslag hebben op je welbevinden.

Lekker in je vel. Of niet?
De een combineert thuiswerken met de zorg voor kinderen, de ander maakt lange dagen buiten de deur, is bang, mist sociale contacten of ervaart financiële stress omdat werk is weggevallen. Corona zorgt ervoor dat we -soms- minder lekker in ons vel zitten en gevoelens van stress of somberte kunnen ervaren. Het RIVM monitort al sinds april 2020 op vaste momenten het mentale welbevinden en de leefstijl van bijna 19.000 vaste respondenten. Hieronder lees je hoe zij de coronacrisis mentaal en qua leefstijl beleven.

Mentale welbevinden en leefstijl tijdens corona
Bij het meetmoment van 30 december-3 januari 2021 vallen deze uitkomsten op.
Van de deelnemers:

• voelt 85% zich psychisch gezond. Van de jongeren (16-24 jaar) voelt slechts 62% zich psychisch gezond, tegenover 92% van de deelnemers boven de 70 jaar.
• voelt 13% zich (heel) vaak gestresst.
• heeft 18% (heel) vaak last van slaapproblemen.
• geeft 61% aan zich enigszins tot sterk eenzaam te voelen.
• mist 72% het in het echt kunnen zien van familie en vrienden.
• is 13% (veel) meer gaan drinken tijdens de coronacrisis, zo’n 64% drinkt evenveel als daarvoor en 23% is (veel) minder gaan drinken.
• sport en beweegt 45% (veel) minder dan voor de coronacrisis.

Gezond leven, goed voor je (mentale) weerbaarheid
Stoppen met alcohol in een periode waarin je juist extra kan verlangen naar ontspanning, lijkt misschien lastig. Toch is dat nou precies de reden om je pauzeperiode wél vol te houden. Want waar alcohol bij stress, angstige of depressieve gevoelens in eerste instantie een gevoel van verlichting kan geven, versterkt het sombere gevoelens uiteindelijk. Hierdoor loop je het risico in een vicieuze cirkel te belanden waarbij je negatieve gevoelens wegdrinkt ter ontspanning. En dat terwijl fysiek en mentaal gezond blijven, juist nu zo belangrijk is.

Tips om jezelf mentaal fit te houden
Jezelf in goede conditie houden, begint met het niet -of zo min mogelijk- gebruiken van middelen zoals alcohol of tabak. Hierdoor slaap je beter, voel je je uitgeruster en kun je mentaal meer aan. Ook bewegen en gezond eten, horen bij een gezond leefpatroon. Dat het voor veel mensen best een uitdaging is om in beweging te blijven, blijkt wel uit het onderzoek van het RIVM: 45% van de deelnemers is (veel) minder gaan sporten en bewegen tijdens de coronacrisis. Dus hop, naar buiten om de benen te strekken én om wat vitamine D op te doen.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat