Waarom krijg je honger van alcohol?

Waarom doen we na een avond uit massaal de snackbar aan om nog even snel een vette hap te halen? En waarom gaat een avond met bier of wijn automatisch gepaard met een kaasplankje, of een hele zak chips? Van alcohol drinken krijg je trek. Vooral in ongezond eten, vol vetten en suikers. Lees hier waarom een fruitsalade niet voldoet na twee glazen bier.

Dat het drinken van alcohol leidt tot het eten van meer calorieën, is wetenschappelijk bewezen door onderzoekers van Health Psychology (het onderzoekstijdschrift van de Society for Health Psychology, onderdeel van de Amerikaanse beroepsvereniging van psychologen). Zij onderzochten ook waar de trek in calorierijk eten na het drinken van alcohol vandaan komt.

Wodka en chocoladekoekjes

Aan dit onderzoek naar de relatie tussen alcohol en eten, deden 60 vrouwen mee. Hierbij kregen 30 deelneemsters een glas met wodka en frisdrank voorgeschoteld. De andere deelneemsters kregen alleen een glas frisdrank met eroverheen een laagje wodka gespoten. Alle proefpersonen dachten hierdoor dat ze een drankje met wodka dronken.

Na het drinken van de drankjes werd de vrouwen een schaal chocoladekoekjes voorgezet. Iedere proefpersoon mocht zelf bepalen hoeveel koekjes ze nam. Uit het onderzoek bleek dat de dames die het drankje met wodka hadden gedronken, beduidend meer koekjes aten dan hun collega-deelneemsters. De onderzoekers concludeerden hiermee dat de behoefte aan calorierijk eten groter is na het drinken van alcohol. Ook speelde volgens de wetenschappers bij de proefpersonen die wél wodka hadden gedronken, het ontremmende effect van alcohol mee. Hierdoor liet de ‘alcohol-groep’ zich meer gaan bij het eten van de koekjes.

Hypothalamus en honger

Alcohol stimuleert de hypothalamus. Dit deel van je hersenen heeft verschillende taken, zo regelt het je lichaamstemperatuur, slaap- en waakritme, ademhaling, maar ook je honger- en dorstgevoel. Alcohol triggert de hypothalamus, waardoor je een hongergevoel krijgt. Ook wanneer je eigenlijk helemaal geen honger hebt.

Lege calorieën

Een andere reden waarom je honger krijgt na het drinken van alcohol, is dat veel alcoholische drankjes weliswaar veel calorieën bevatten, maar dat dit vooral lege calorieën zijn. Drankjes met lege calorieën bevatten geen voedingsstoffen of mineralen, terwijl je lichaam wel hard aan het werk moet om de alcohol af te breken. Om de bloedsuikerspiegel weer op niveau te krijgen, ontstaat een trek in koolhydraatrijk eten. En dus in vetten en suikers. Dit verklaart meteen waarom afvallen en alcohol drinken lastig samengaan. Bron: AD.nl

Ben jij deze Dry January al wat kilo’s kwijtgeraakt? Nu weet je waar dit aan zou kunnen liggen. En wil je straks toch weer alcohol kunnen drinken én in vorm blijven? Lees dan deze tips.

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat