Verantwoord leren drinken bestaat niet

Enige tijd geleden hoorde je de ‘NIX18=Niet voor niks’ spotjes overal. Niemand minder dan neuropsycholoog Erik Scherder legde daarin uit waarom het voor tieners belangrijk is geen alcohol te drinken tot ten minste hun achttiende. Centraal hierin staat de misvatting ‘dat je kinderen beter kunt leren drinken om ze zo om te leren gaan met alcohol’.

‘Liever onder mijn eigen dak, dan bij een ander of op straat’. Veel ouders denken op deze manier het alcoholgebruik van hun kind(eren) te kunnen controleren en reguleren. Maar niets is minder waar. Kinderen op jonge leeftijd in aanraking laten komen met alcohol, zorgt ervoor dat ze ook buitenshuis vaker gaan drinken en het verhoogt de kans op verslaving op latere leeftijd.

Daarnaast is alcohol drinken op jonge leeftijd, terwijl de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn, schadelijk voor diezelfde hersenen. Dus een paar slokjes champi op feestelijke momenten, een klein biertje op de camping of een halfje Bacardi-cola is nooit een goed idee.

4 op de 10 ouders laten kinderen alcohol drinken

Tijdens speciale gelegenheden, op jongerencampings, buurtfeesten…4 op de 10 ouders staan toe dat hun kind alcohol drinkt. En dat is een flinke hoeveelheid als je bedenkt dat 8 op de 10 ouders weten dat alcohol de ontwikkeling van de hersenen remt en 6 op de 10 ouders ook bekend zijn met het feit dat drinken op jongere leeftijd de kans op problematisch gebruik op latere leeftijd vergroot. Bron: metronieuws.nl.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat