Tips van Petra Moes

Een maand geen alcohol drinken. Voor de één een makkie, voor de ander een hele klus. Maar of het je nu gemakkelijk afgaat of moeilijk, tips zijn altijd welkom. En omdat Petra barst van de tips, hierbij een aantal goedbedoelde adviezen. Doe er je voordeel mee.

Petra Moes is geen onbekende bij IkPas. Ze is de initiatiefnemer van ‘De Kunst van Nuchter Leven’. Al jarenlang begeleidt ze mensen die patronen willen doorbreken rondom hun alcoholgedrag

TIP 1 Als het lastig is om niet te drinken, doe de checklist.

– Heb ik honger? > dan een boterham of fruit eten of gewoon vroeger eten.

– Heb ik dorst? > drink water of thee.

– Ben ik moe? > rust uit! Een dutje op de bank of even in de lekkere stoel.

– Zijn er emoties? > boos? > bang? > blij? > bedroefd? Wees je daar dan bewust van, het hoeft niet weg, erken wat er is, dat zorgt voor ontspanning.

TIP 2 Als je alcohol gebruikt om snel iets te willen bewerkstelligen.

– Van spanning naar ontspanning > ga bewegen, lezen, praat met iemand, uit je hoofd en naar je lichaam, lekkere thee, muziek luisteren, neem je tijd ervoor.

– Op zoek naar beloning > wat is werkelijke beloning voor jou? Waar word je blij van? Koop een cadeautje! Laat een diner bezorgen, koop heerlijke alcoholvrije alternatieven.

-Op zoek naar troost > wat is werkelijke voeding voor je, wat ligt er onder het verlangen naar alcohol? Gezelschap? Een luisterend oor? Zoek contact met anderen en spreek je uit.

TIP 3 Bij verveling of als je het saai vindt.

De ervaring van verveling of saaiheid is vaak een gevoel van leegte. Wat heel prettig kan zijn, is om iets te doen wat ‘nutteloos’ is en waar je toch enige hersenactiviteit voor nodig hebt. Op de ‘achtergrond’ kunnen dan allerlei zaken verwerkt worden, bijvoorbeeld om de werkdag te verteren. Dit werkt ook goed als je thuiskomt uit je werk. Het gaat om zaken als bijvoorbeeld: kleuren, puzzelen, sudoku; s, breien, vissen, etc. Het is bewezen dat dit soort activiteiten eenzelfde soort effect kunnen hebben als meditatie.

TIP 4 Bij druk van buitenaf/als mensen je willen overhalen..

Belangrijkste om te onthouden: KEEP IT SIMPLE het is NO BIG DEAL

– Ga je niet verantwoorden of uitleggen, het is gewoon ‘ik drink nu niet’.

– Wat ga je wel drinken? Neem het mee of zorg dat je het in huis hebt.

– Als er oprechte interesse is: ga in gesprek op een tijd en plaats die voor jou past.

– Als het echt lastig is door de druk van anderen: ga op tijd naar huis, desnoods met een smoesje.

– Hoe zou je willen dat er wordt gereageerd? Kun je daar om vragen?

TIP 5 Feestjes zonder alcohol.

Voor nu niet echt een topic, maar straks, als het weer mag, misschien wel.

-Je hoeft niet overal naartoe. Wees kieskeurig in welk feestje of welke gelegenheid je bezoekt. En giet afspraken met mensen die je graag wilt zien in een ander jasje. Maak een boswandeling samen bijvoorbeeld.

-Wees geduldig met jezelf. Ook zonder alcohol kun je losgaan op de dansvloer. Het duurt misschien alleen wat langer.

-Merk je aan jezelf dat je begint in te zakken? Vind je het saai worden? Gooi een leuk en interessant onderwerp op tafel.

-Trek je even terug op de wc als je het niet naar je zin hebt. En herinner je jezelf eraan waarom je hier graag wilt zijn.

-Vind je het op een gegeven moment mooi geweest? Ga gewoon lekker naar huis. Een kort(er) bezoek of avondje uit is ook van waarde.

Bron: nrc.nl / Wie ben je als je niet meer drinkt / Interview met Petra Moes

TIP 6 Als je partner wel gewoon doordrinkt.

-Val, als de ander dat niet wil, hem of haar er ook niet mee lastig. Het is jouw persoonlijke proces.

-Zoek contact met een vriend of vriendin met wie je dit wel kunt bespreken.

-Zie deze persoon als een ‘buddy’ iemand die je steunt en waar je misschien een hulplijn aan hebt.

En vergeet niet:

Niet drinken is aan de ene kant makkelijk, aan de andere kant, gaat het om het veranderen van een gewoonte. En dat is best lastig.

Het hoeft niet altijd leuk of fijn te zijn. Soms is het even niet zo leuk. Dat gaat over. Denk dan aan hoe trots je kunt zijn, als je ’s morgens weer met een helder hoofd opstaat.

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat