Tipaton Tammikuu

Ooit gehoord van Tipaton Tammikuu? Deze Finse uitspraak betekent vrij vertaald ‘januari zonder een druppel’ en werd in 2005 de naam van de allereerste officiële alcoholpauze-actie ooit. In navolging op Finland volgden verschillende andere landen al snel met vergelijkbare initiatieven, waaronder Nederland met IkPas. Hoewel het succes van alle acties wel aangeeft dat de pauzebehoefte op veel plaatsen al sluimerde, vormde Tipaton Tammikuu het begin van de alcoholpauze wereldwijd.

Tipaton Tammiwat? Ohhh, Dry January!

Sinds Alcohol Change UK in 2013 de eerste Dry January organiseerde, is deze term uitgegroeid tot dé naam voor een januari zonder alcohol. Deze Dry January – een alcohol-detox na een met drank overgoten decembermaand – is echter rechtstreeks afgeleid van het Finse Tipaton Tammikuu.

Een solidariteitsactie

Hoewel Finland in 2005 onder de naam Tipaton Tammikuu haar eerste officiële alcoholpauze-actie introduceerde, was de ‘januari zonder druppel’ onder veel Finnen al langer een vast gebruik. Deze traditie stamt uit 1942. President Väinõ Hakkila riep de Finse bevolking toen op om in de maand januari alle alcohol te laten staan, uit solidariteit met de Finse soldaten die op dat moment in de Tweede Wereldoorlog vochten. Inmiddels is het uitgangspunt van Tipaton Tammikuu meer veranderd in het vinden van een nieuwe, gezonde balans na de alcoholvolle decembermaand. Veel Finnen zijn hierin solidair met elkaar: zo’n 25% van de volwassen bevolking (Finland kent zo’n 3,3 miljoen volwassenen) doet mee aan Tipaton Tammikuu.

Waarom een maand?

Na de oorlog bleef januari als pauzemaand dus in trek. Een maand lang niet drinken zorgt ervoor dat je lichamelijk kunt ‘resetten’: je gaat er beter door slapen, krijgt meer energie en geeft je lever de kans om zich te herstellen na een maand van ‘overwerken’. Ook verlies je mogelijk wat gewicht door het niet innemen van calorierijke alcoholische drankjes. Verder speelt de mentale boost mee die je opdoet door een periode lang geen alcohol te drinken. Een maand is lang genoeg om te merken dat je je zonder alcohol niet alleen fysiek, maar ook mentaal fitter gaat voelen.

Van IkPas tot Oscober en Dry July

Tipaton Tammikuu was dus dé alcoholpauze die landen wereldwijd inspireerde om soortgelijke campagnes te starten. Zo begon Australië in 2008 met FebFast en Dry July. Hier kwam in 2009 Oscober bij. In 2012 introduceerde Alcohol Change UK in het Verenigd Koninkrijk Dry January. (Leuk weetje: aan deze actie deden in 2020 zo’n 6,5 miljoen Britten mee!) Een jaar later volgde Nederland met IkPas en in 2014 kreeg Canada haar eigen Défi 28 Jours. Nog steeds volgen meer landen het gezonde Finse voorbeeld. Zo organiseerde Zwitserland vorig jaar de eerste Dry January.

Al deze initiatieven laten, zien dat steeds meer mensen wereldwijd graag willen ervaren hoe het is om een tijdlang geen alcohol te drinken. Hebben de Finnen maar mooi voor elkaar gekregen!

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat