Stress en alcohol: welk stresstype ben jij?

De een gaat er nóg een tandje harder door lopen, de ander vermijdt het liever zoveel mogelijk: stress. Iedereen reageert er anders op, maar wist je dat er grofweg vier verschillende stresstypen bestaan? Psycholoog en stresscoach Carien Karsten licht de vier stresstypen toe en vertelt hoe deze zich kunnen verhouden tot alcohol. Herken jij jezelf in een van de stresstypen?

Een strakke deadline, een belangrijke presentatie, een overvolle sociale agenda of een eindeloze to do-lijst; iedereen heeft wel eens een korte of langere periode last van stress. Hoe we hiermee omgaan, is voor iedereen anders. De een krijgt er extra energie van, terwijl de ander er spontaan van dichtklapt. Binnen de psychologie wordt onderscheid gemaakt tussen 24 verschillende stresstypen. Deze zijn terug te brengen naar vier kerntypen: het turbotype, het crashtype, het hooggevoelige type en het bore out-type. Ieder type heeft bovendien een eigen relatie met alcohol.

Turbotype

Als turbotype ga je overal met volle kracht tegenaan en ben je vaak een toppresteerder. Je hebt behoefte aan veel prikkels, bij een hoge werkdruk doe jij er nog een schepje bovenop. Je bent altijd druk, ondernemend en hebt veel interesses. Je denkt bij veel dingen: dat doe ik wel even. Een turbotype heeft veel energie en kan veel aan. Omdat je veel behoefte hebt aan nieuwe prikkels, ben je gevoeliger voor verslaving. Ook kun je -vaker dan de andere typen- alcohol nodig hebben om te ontspannen.

Crash-type

Het crashtype is ‘het dieseltje’. Ook bij stress buffelt dit type op hetzelfde hoge tempo door. Als crashtype ben je een echte perfectionist. Je kunt goed tegen werkdruk en vraagt iedere dag opnieuw het uiterste van jezelf. Hierbij negeer je lichamelijke klachten. Anderen mensen zien jou als solide en betrouwbaar. Omdat je altijd in de vijfde versnelling staat, loop je het risico ineens in te storten door oververmoeidheid. Ben jij een crashtype? Dan ben je meestal geen grote alcoholdrinker. Wel loop je meer dan de andere stresstypes het risico op een depressie, omdat je steeds net iets te veel van jezelf vraagt.

Hooggevoelige type

Het hooggevoelige type wordt ook wel HSP genoemd (hoog sensitief persoon). Dit type lijkt kalm en rustig vanbuiten, maar kan vanbinnen ondertussen behoorlijk wat stress ervaren. Als hooggevoelig type ben je vaak empathisch en heb je oog voor de mensen om je heen. Hierbij kun je jezelf wel eens wegcijferen. Ogenschijnlijk kleine dingen kunnen jou enorm uit je evenwicht brengen. Als hooggevoelig type kun je alcohol drinken om gevoelens te verdoven, maar ook om jezelf minder bang te voelen in sociale situaties. Ben jij een hooggevoelig type? Dan is de kans groter dat je soms alcohol drinkt omdat je vindt dat je een drankje hebt ‘verdiend’.

Bore out-type

Dit type wordt ook wel ‘de kluizenaar’ genoemd. Het bore out-type probeert iedere vorm van stress bij voorbaat te voorkomen en ervaart tegelijkertijd stress door verveling. Als bore out-type ben je een slimme, onafhankelijke denker en goede waarnemer. Omdat je stresslevel snel oploopt, werk je vaak onder je niveau. Je hebt vaak een lage bloeddruk. Omdat van alcohol drinken de bloeddruk nog wat verder omlaaggaat, kan het drinken van alcohol bij jou extra hard binnenkomen.

Bron: carienkarsten.nl

Eén type of een mix

Uit een onderzoek onder mensen met stress- en burnoutklachten bleek dat het crashtype het meest voorkomende type is (42%). Daarna volgt het turbotype (18%). Het hooggevoelige type (6%) en bore out-type (4%) komen het minst vaak voor. Verder herkende een derde van alle ondervraagden zich in meerdere typen. Herken jij jezelf in een van deze stresstypen? En past jouw reden om alcohol te drinken hier bij?

 

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat