Ruik je daar een kater? 

Het is laat in de ochtend. Je betreedt de slaapkamer waar je partner/volwassen kind zijn roes ligt uit te slapen. De tranen springen je spontaan in de ogen. Wat een geur! Raam open, NU! Voordat je van je stokje gaat. Een ding is zeker: van alcohol ga je niet lekkerder ruiken.

Als je flink hebt gedronken, wil je lichaam de alcohol zo snel mogelijk afbreken en lozen. Dat ‘lozen’ gaat op verschillende manieren. Zo’n 10 procent van de alcohol verlaat het lichaam via de adem, zweet en urine. De andere 90 procent wordt actief afgebroken in het lichaam. Even terug naar die 10 procent: dat is geen prettig samenspel. Een kater gaat gepaard met een stinkende adem en dito oksels.

Adem

Wakker worden na een met drank overgoten avond is voor niemand een feest. Je adem drukt je haarfijn met je neus op de stinkende feiten. Je hebt het bont gemaakt en dat moet je bekopen met een houten hoofd, opspelende maag en een paar dode vogels in je mond. Dit komt omdat alcohol vochtafdrijvend is. Met andere woorden: je droogt uit wanneer je alcohol drinkt. Wanneer je mond geen speeksel aanmaakt omdat je minder vocht in je lichaam hebt, heeft dit invloed op de bacteriële huishouding in de mond. Speeksel zorgt ervoor dat de mond schoon blijft. Met minder speeksel zitten er meer bacteriën in de mond en dat gaat stinken.

Verder wordt opgenomen alcohol door het bloed vervoerd en passeert het hierbij verschillende organen waaronder de longen. Bij de longblaasjes kunnen alcoholmoleculen weer in de luchtwegen terecht komen en uitgeademd worden. Dit geeft dan een onaangename geur. Bron: jellinek.nl.

Zweten

Overmatig alcohol drinken kan ervoor zorgen dat je meer gaat zweten. Je kunt daardoor last krijgen van een sterkere lichaamsgeur. Dat zit zo: alcohol zorgt voor verwijding van de bloedvaatjes onder de huid. Daardoor wordt je huid warmer. Door zweten probeert je lichaam de temperatuur naar beneden te krijgen. Bron: alcoholondercontrole.nl.

Alle kauwgom, mondwater, aftershave en parfum ten spijt: een kater dringt door tot al je poriën. Wat je het beste kunt doen is veel water drinken, rusten en je mond dichthouden…

Lees ook het artikel: ‘Hmmmm….wat ruik je lekker uit je mond‘. Waarin je leest wat je kunt doen tegen een minder frisse adem na een avondje doorzakken of omdat je gewoon het zekere voor het onzekere wil nemen.

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat