Rijden onder invloed

Misschien kun jij je er niets bij voorstellen, maar rijden met een slok te veel op gebeurt nog steeds. We hoeven niemand uit te leggen dat rijden onder invloed een domme zet is. Je brengt jezelf en anderen in gevaar. Hier lees je welke boetes en straffen bij rijden onder invloed horen.

Voordat we dieper ingaan op de gevolgen, is het goed om te weten wannéér je de wet overtreedt als het om rijden en alcohol gaat. Je mag niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben als je een voertuig bestuurt, zoals een auto of motor. Krijg je een blaastest? Dan ben je strafbaar bij meer dan 220 microgram alcohol per liter lucht.

Voor beginnende bestuurders is dit geen 0,5 promille maar 0,2 promille in het bloed en geen 220 microgram maar 88 microgram bij een blaastest. Onder beginnend bestuurder verstaan we:

-Jonger dan 24 jaar op bromfiets of snorfiets.

-Korter dan 5 jaar in het bezit van een rijbewijs voor auto of motor.

Wanneer houdt de politie je aan?

Bij een algemene verkeerscontrole kun je naar de kant van weg worden gewezen. De politie controleert op kentekens, rijbewijzen, technische staat en herkomst van de auto. Ook kunnen ze je vragen en blaastest te doen. Word je naar de kant gebaart vanwege gevaarlijk rijgedrag, dan mag de politie een blaastest bij je afnemen. Wanneer uit de blaastest of uit gedrag blijkt dat er te veel alcohol is gebruikt, dan brengt de politie je naar het politiebureau voor een ademanalyse. Je moet dan opnieuw blazen in een beter apparaat. Het resultaat hiervan gebruikt de politie in jouw zaak. Bron: juridischloket.nl

Geldboetes en andere straffen

Rijden onder invloed heeft gevolgen. Welke gevolgen hangt af van de hoogte van het alcoholpromillage in je bloed en het aantal jaar dat je een rijbewijs hebt. Word je aangehouden met een promillage vanaf 0,5 (tenzij je dus beginnend bestuurder bent) dan start justitie sowieso een strafrechtelijke procedure. Afhankelijk van hoe hoog het promillage is, krijg je een boete, rijontzegging of gevangenisstraf.

Er zijn twee instanties die je kunnen beboeten of bestraffen. Dat zijn het CBR en het Ministerie van Justitie.

Het CBR kan je rijbewijs ongeldig verklaren. Het kan je verplichten tot:

-Het volgen van een driedaagse cursus (kosten €700,-).

-Het ondergaan van een onderzoek naar alcoholmisbruik of alcoholafhankelijkheid (kosten €1000,-).

Naast het volgen van verplichte cursussen, kun je een straf opgelegd krijgen door justitie. Denk hierbij aan:

-Boete: tussen 0,5 en 1,3 promille krijg je in de regel een transactievoorstel. Dat betekent dat er geen strafvervolging is, maar dat je wel een boete moet betalen. Zie kader: Hoogte boetes.

-Rijontzegging: vanaf 1,3 promille vindt wel strafvervolging plaats en kan de officier van justitie naast een boete nog andere straffen opleggen zoals een rijontzegging of zelfs gevangenisstraf. Een en ander is afhankelijk van de hoogte van het promillage. Heb je net je rijbewijs, dan zijn de straffen strenger.

-Taakstraf/gevangenisstraf

Alcoholpromillage ervaren bestuurder       Boete                              Educatieve maatregel

Van 0,00 tot 0,50 promille                              n.v.t.                                n.v.t.

Van 0,51 tot 0,80 promille                              360,-                                n.v.t.

Van 0,81 tot 1,00 promille                              500,-                                LEMA-cursus

Van 1,01 tot 1,15 promille                              600,-                                EMA-cursus

Van 1,16 tot 1,30 promille                              750,-                                EMA-cursus

Van 1,31 tot 1,80 promille                              Bepaald door rechter   EMA-cursus

Van 1,81 promille of meer                               Bepaald door rechter   Onderzoek alcohol

Bron: jellinek.nl

Aanrijding? Dag verzekering!

Boetes, rijontzeggingen, taakstraffen en zelfs gevangenisstraffen zijn rot, maar eigen schuld dikke bult. Het is nog vele malen erger als je met je dronken hoofd een aanrijding veroorzaakt. Voor het veroorzaken van schade aan derden, terwijl je met alcohol op achter het stuur zat, moet je diepe zakken hebben. Ook is de kans groot dat je verzekeraar je autoverzekering opzegt. En als je echt pech hebt, dan verhaalt je verzekeraar de schade van de tegenpartij ook nog op jou. Maar dat gebeurt zeker niet altijd, omdat de kosten om het geld te verhalen geld vaak niet opwegen tegen hetgeen dat verhaald moet worden. Bron: weblog.independer.nl

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat