Regels en uitzonderingen

31 maart 2020 / Actueel / Achtergrond

Alcohol is een groot onderdeel van onze cultuur. Of je nu wel of niet drinkt, je hebt er sowieso mee te maken. Er horen allerlei regels bij en natuurlijk ook allerlei complexe uitzonderingen. Hieronder vind je voorbeelden van allerlei alcoholprincipes waar de één zich wel aanhoudt en een ander weer een uitzondering op kent.

“Ik drink nooit voor 5 uur. Behalve op vrijdag, zaterdag en zondag want dan is het weekend. Maar nooit voor de middag hoor, want dat is me echt te vroeg. Een uitzondering daargelaten wanneer ik een festival bezoek of op zondag naar mijn cluppie ga kijken. Kerstmis valt natuurlijk altijd buiten deze regels, want het is maar twee dagen Kerst per jaar en dan kan het zijn dat er in de ochtend al iets lekkers en alcoholisch voorbij komt.”

“Doordeweeks drinken is voor mij echt een no-go. Tenzij ik jarig ben of een feestje op het werk heb, maar dan drink ik er echt maar eentje. Alhoewel: tijdens netwerkborrels hebben ze vaak die ene wijn die ik zo lekker vind, dan kan het wel eens voor komen dat ik er twee drink. Maar na 22.00 hakt, vanwege de vermoeidheid, de alcohol er altijd harder in, dus daarna drink ik alleen maar spaatjes. Ook als er geproost moet worden, tenzij er prosecco is dat is lekker licht dus dat is goed proostmateriaal.”

“Alcohol drinken doe ik alleen als ik er écht zin in heb. Of wanneer we met een groep zijn en we rondjes geven. Dan ga ik echt niet de biertjes van mijn vrienden betalen, terwijl zij alleen maar cola voor hoeven te kopen. En ik drink ook op zeker als er dansen of karaoke bij betrokken is. Want dat is nuchter zo lastig.”

Herken je dat? Eigenlijk is het heel simpel: volg de adviezen van de Gezondheidsraad en las regelmatig een pauze in om je lichaam de kans te geven om te herstellen.

 

Gerelateerd

28 mei 2023 / Achtergrond

Podcasts over alcohol

Er is al veel over alcohol verteld en beweerd. In verschillende media wordt het onderwerp regelmatig aangesneden. Ook ‘de podcast’ is een populaire manier om te praten over alcohol en…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat