Pure winst: een pauze levert geld op

Gebaseerd op voorgaande IkPas-edities blijkt dat 55% van de deelnemers geld bespaart tijdens de pauzeperiode. Zo’n besparing maakt de weg vrij voor het inlossen van een langgekoesterde wens, zoals bijvoorbeeld: het kopen van die perfecte, maar dure, jeans, te investeren in een kwalitatieve draadloze koptelefoon of alle lampen in huis te voorzien van ledverlichting. Wat je doel ook is, het bereiken ervan gaat ineens een stuk sneller wanneer je de alcohol tijdelijk laat staan.

Een paar drankjes op een gezellige zondagmiddag, een flesje wijn tijdens het kijken van je favoriete serie of in de late uurtjes een stuk of wat speciaalbiertjes, en dat soms meer dan eens per week, treft je hoe dan ook in de portemonnee. Een globale rekensom vertelt ons dat wanneer je eens per week ‘gezellig doet’ je gemiddeld genomen al snel €40,- lichter bent. Dit bedrag gaat op aan eten – je bestelt een lekkere maaltijd aan huis of eet een hapje buiten de deur- en een paar smakelijke biertjes of een fruitige wijn.

Nog een snelle rekensom

Stel: je drinkt één fles wijn per dag. Eén glas voor het eten, twee glazen bij het eten en daarna op de bank nog twee glazen. Als je er vanuit gaat dat die fles ongeveer €6 kost dan is dat €42 per week en dus €180 per maand.

Ga je één keer in de week naar een terras en geef je daar ongeveer dertig euro uit aan drank en koop je ook nog twee flessen wijn voor thuis? Dan zit je ook op die €42 euro per week en €180 per maand.

Op jaarbasis drink je dan voor €2160,- aan alcohol weg. Dat is bovenop je vakantiegeld in mei, nóg een lekker bedrag erbij.

Spaardoel

Om inzage te krijgen in hoeveel je precies aan geld overhoudt na je pauzeperiode, zou je het bedrag dat je normaal gesproken aan een avondje uit besteedt aan de kant kunnen zetten op een aparte rekening. Om het nog concreter te maken, zou je jouw spaarwens visueel en tastbaar kunnen maken. Altijd al een mooi horloge willen hebben, maar was dit tot nu toe financieel niet haalbaar? Ga op zoek naar je droomhorloge en kijk er regelmatig naar. Dit motiveert je om vol te houden en niet te bezwijken tijdens de moeilijke momenten. Of loop je al een tijdje rond met het idee om je moeder/zus/broer/vriendin/buurman/tante te verwennen met iets leuks? Plan de verrassing alvast in je eigen agenda en ga op zoek naar een mooi cadeau of zoek een gezellig uitje (het kan en mag weer!). Denk regelmatig aan het moment dat je de ander gaat verrassen. Dat is fijne voorpret!

Gerelateerd

Achtergrond

Dit was het nieuws

Er gebeurt veel in ons land en in het buitenland wat betreft alcohol, het gebruik daarvan en de regels die erbij horen. Wij zetten de meest opvallende nieuwtjes op een…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat