Populaire redenen om alcohol te drinken

8 op de 10 mensen van 18 jaar en ouder drinkt (wel eens) alcohol. En daar heeft ieder zo zijn eigen reden voor. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nam een enquête af over 2022 onder 3700 personen en vroeg onder andere naar de reden waarom iemand alcohol drinkt. Hieronder lees je welke redenen het vaakst genoemd werden.

75 procent van de volwassenen die alcohol drinken, doet dit omdat ze het lekker vinden. Drinken omdat het gezellig is, is ook een veelgenoemde reden (62 procent). 10 procent drinkt alcohol omdat het hen losser maakt op feestjes. Verder worden er nog redenen genoemd als: om beter met stress en emoties om te gaan (5,9 procent), om aangeschoten/dronken te worden (5,7 procent), omdat het erbij hoort (4,7 procent) of om beter te slapen (3,4). Er is een klein percentage dat drinkt ‘omdat het gezond is’ (2 procent). Bron: cbs.nl.

Redenen als ‘om beter om te gaan met stress’ en ‘beter slapen’ zijn redenen waarover te discussiëren valt.

Alcohol drinken om je zorgen te vergeten

Stel je hebt een rotdag. Je leidinggevende is niet tevreden, je partner zit niet lekker in zijn vel, je voelt je eenzaam of wat dan ook. Dan kan het fijn zijn om een glas alcohol te drinken. En nog één. En nog één. Voordat je het weet, is de fles leeg. Langzaamaan vergeet je je rotdag, omdat je bedwelmd raakt door de alcohol. Je voelt je misschien zelfs even tevreden of gelukkig. Dat komt omdat er, dankzij het drinken van alcohol, endorfine wordt aangemaakt. Ook wel het gelukshormoon genoemd. De aangemaakte endorfine wordt door de hersenen naar verschillende delen van het lichaam gestuurd.

Meer, meer, meer

Je kunt je voorstellen dat je dit geluksgevoel vaker wilt ervaren. Zeker wanneer je last hebt van stress, sombere buien of te maken hebt met flinke tegenslag. Telkens wanneer je drinkt, vergeet je je problemen of verdwijnt je gestreste gevoel naar de achtergrond en maak je endorfine aan. Je ervaart je problemen of stress als minder heftig en je voelt je wat beter (denk je). Voordat je het weet heb je -dagelijks- alcohol nodig om de dag en je sores te vergeten en een bepaald gevoel van geluk te ervaren. Wat je je niet beseft, is dat je eigenlijk hunkert naar een shot endorfine.

Beter slapen dankzij alcohol?

Veel mensen vallen makkelijk in slaap als ze alcohol hebben gedronken. Die borrel vlak voor het slapengaan, is ontspannend, gezellig en helpt je zelfs met het sneller in slaap vallen. Allemaal voordelen. Maar nu komt het: die borrel is helpend aan het begin van je nacht maar breekt je op gedurende de nacht. Alcohol schopt je slaapcyclus behoorlijk in de war.

De slaapcyclus

De slaapcyclus werkt als volgt: de slaap bestaat uit droomslaap (REM-slaap) en gewone, diepe slaap (NREM-slaap). Tijdens de nacht doorloopt ons lichaam een aantal keren per nacht de cyclus. Je lichaam begint bij de NREM-slaap, om vervolgens over te gaan naar de REM-slaap en weer terug te gaan naar de NREM-slaap. Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. Het drinken van alcohol voor het slapen, zorgt ervoor dat de diepe slaap toeneemt en de hoeveelheid droomslaap vermindert.

Verkeerde volgorde

Ook heeft het drinken van alcohol effect op de volgorde van je slaapcyclus. Alcohol zorgt ervoor dat de eerste diepe slaap (REM-slaap) naar voren wordt gehaald. Dit betekent dat je eerder droomt en de hersenen sneller alle informatie en indrukken van die dag moeten verwerken. Het tweede deel van de nacht vindt de REM-slaap veel later plaats, waardoor de hersenen overbelast raken. Doordat de diepe slaap niet evenredig plaatsvindt, treden er slaapproblemen op. Zoals slaapwandelen, praten in je slaap en slaapapneu. Daarnaast is er een verhoogde kans op heftige dromen of nachtmerries.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat