Pauzeren wint aan populariteit

Steeds meer mensen zetten met de hulp van IkPas hun alcoholgebruik op pauze buiten de Dry January-periode om. Sinds afgelopen januari schreven al zo’n 13.000 Nederlanders zich in bij IkPas om een alcoholvrije challenge aan te gaan.

Dry January is een vast gegeven. In 2021 schreven meer dan 32.000 deelnemers zich officieel in voor de grootste alcoholpauze van Nederland via www.ikpas.nl. De alcohol laten staan in de eerste maand van een nieuw jaar is populair. Het zorgt voor een sterk begin van het jaar, zowel fysiek als mentaal. Bekend is dat 75% van de deelnemers met de steun van IkPas de gehele maand januari geen druppel alcohol drinkt.

Pauzeren op eigen kracht

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat gedurende de maand januari minimaal het tienvoudige zelf een pauzeperiode inlast. Hoogstwaarschijnlijk met minder succes. Brits onderzoek wijst namelijk uit dat de kans om een alcoholvrije maand succesvol te voltooien zonder begeleiding van acties als IkPas en Dry-January, ongeveer half zo groot is.

Het hele jaar door pauzeren

Sinds dit jaar is het mogelijk om op ieder gewenst moment deel te nemen aan IkPas. Alleen of samen met anderen. Je kunt iedere dag van het jaar starten door een ‘Eigen challenge’ aan te maken. Ook start er iedere maand een gezamenlijke challenge waar iedereen zich voor kan inschrijven. In september start bijvoorbeeld ‘Storm in een glas water’, met een knipoog naar de komst van de herfst. In oktober start de challenge ‘Ooksober’ (‘Sober’ in oktober, in navolging van Ocsober in Australië).

De belangstelling groeit, mede omdat er vaker periodes in het jaar zijn dat er relatief meer wordt gedronken dan in de decembermaand. Wat te denken van de vakantiemaanden juni, juli en augustus? Een andere reden kan zijn dat Stoptober-deelnemers, de campagne die oproept tot het stoppen met roken voor de maand oktober, het gevoel hebben een stapje extra te moeten doen. Bekend is dat tabaks- en alcoholafhankelijkheid vaak samengaan.

Al 13.000 inschrijvingen

Inmiddels deden al 13.000 Nederlanders mee aan IkPas sinds januari. Een deel van hen zijn deelnemers van een eerdere actie die besloten hebben vaker een alcoholvrije periode in te lassen.

Wil je ook deelnemen aan de septemberactie of ken je iemand die zin heeft in een uitdaging? Aanmelden kan nog t/m 4 september via deze link.

Gerelateerd

Achtergrond

Dit was het nieuws

Er gebeurt veel in ons land en in het buitenland wat betreft alcohol, het gebruik daarvan en de regels die erbij horen. Wij zetten de meest opvallende nieuwtjes op een…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat