Pauzeren vanwege je gezondheid

Mirjam werd tijdens de eerste golf getroffen door corona. Als een schildpadje lag ze ruim een week bed. Het virus hakte erin. En nog steeds ondervindt ze dagelijks de effecten van corona. Daarom besloot ze in september 2020 een alcoholpauze in te lassen.

“Omdat ik in de zorg werk, ben ik tijdens die eerste golf getest op corona. En ik werd positief getest. Daardoor weet ik zeker dat ik corona heb gehad. Ik was er flink ziek van. Gelukkig bleef mij een ziekhuisopname bespaard, maar de naweeën zijn nog steeds voelbaar. Ik heb soms dagen achter elkaar watten in mijn hoofd, ben erg vermoeid en kan slecht tegen prikkels. Wanneer ik een dag te veel van mezelf heb gevraagd, betaal ik daar de volgende dag de rekening voor. Ik word dan wakker met een kater. Alsof ik flink ben doorgezakt de avond ervoor.

Omdat we in de zomer van 2020 een nieuw huis betrokken -en ik vanwege mijn klachten weinig kon bijdragen aan de verhuizing- kwamen vrienden ons helpen. Iedere dag werden er wel wat biertjes en wijntjes gedronken aan het eind van de dag. Ik dronk gezellig een glaasje mee, want ik kon toch verder niets uitrichten op verhuisgebied en de alcohol dempte de klachten enigszins. Dat de alcohol stiekem harder aankwam dan in de tijd voordat ik ziek werd, daar dacht ik maar niet te veel bij na. Totdat ik -ik weet het nog goed- op 27 september ineens dacht: wat doe ik mijn lichaam aan? Mijn lichaam is hard aan het werk om beter te worden en ik giet er gif in. Toen besloot ik niet meer te drinken.

Afgelopen december heb ik nog wat gedronken vanwege de feestmaand. Daarna niet meer. Ik zeg niet dat ik nooit meer ga drinken, maar ik drink sowieso niet totdat ik helemaal beter ben. En als ik ooit weer wat drink, dan moet het onder mijn voorwaarden zijn. Met mate en met volle aandacht.”

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat