Pauzeren is een feest voor al je organen

Hoera het is pauze, dus je lijf viert vanbinnen feest. In plaats van zich druk te maken over het afbreken van giftige stoffen, kan je lichaam excelleren in datgene waar het voor gemaakt is. Jouw lichaam gezond en schoon houden. Hier lees je in vogelvlucht over de winst voor je organen.

De lever

Laten we eerst aan de hand van drie stappen nagaan hoe je lever te werk gaat wanneer je alcohol drinkt.

Stap 1: De lever breekt de alcohol af tot aceetaldehyde. Aceetaldehyde is een giftige stof, het tast de organen aan en is onder andere verantwoordelijk voor de kater.

Stap 2: De lever breekt de aceetaldehyde af tot azijnzuur.

Stap 3: De azijnzuur wordt afgebroken tot water en kooldioxide. Water en kooldioxide worden via urine en ademen uitgescheiden.

Pauze!

Van een maand alcoholpauze rust je lever uit en knapt op.Onderzoek toont dit aan. Onderzoekers van het Radboudumc namen samen met het NTR-televisieprogramma De Kennis van Nu, de proef op de som. Veertien gematigde drinkers en de presentatoren van De Kennis van Nu dronken voor het onderzoek een maand geen alcohol. Om toevalligheden uit te sluiten deden negen geheelonthouders mee als controlegroep. Wat bleek? Een maand zonder alcohol zorgde ervoor dat de cholesterolwaardes daalden en het buikvet afnam. De waarden in het bloed die wijzen op een prikkeling van de lever en het verval van levercellen, daalden ook.

De hersenen

Je bent op een feestje en je hebt zojuist je eerste (en tweede, en derde) alcoholische versnapering achter de kiezen. Je wordt wat rozig, maakt een paar goede grappen, bent extra vrolijk, wat losser. Of het tegenovergestelde gebeurt: je stemming slaat juist om. In plaats van ‘extra gezellig’ word je somber, angstig, onaardig of zelfs boos. Niet prettig voor jezelf en je omgeving en niet in de laatste plaats: niet goed voor je hersenen.

Langetermijngevolgen

Als je zo’n 20 tot 30 jaar overmatig* alcohol drinkt, kan dit ook langetermijngevolgen hebben, zoals een hersenbeschadiging. Een bekend voorbeeld hiervan is het Korsakov Syndroom. Bij dit type hersenbeschadiging treden geheugenproblemen op. Ook zie je vaak verwaarlozing van de dagelijkse (uiterlijke) verzorging. De hersenschade bij het Korsakov Syndroom is blijvend en wordt vaak steeds erger (progressief) Bron: gezondheidsplein.nl.

*Overmatig drinken Meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen) of meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen).

Alcoholvergiftiging

Het Korsakov Syndroom is een extreme vorm van hersenbeschadiging, maar ook een (eenmalige) vorm van alcoholvergiftiging kan al schadelijk zijn voor de hersenen. Het is goed om je te realiseren dat een kater ook een (lichte) vorm van alcoholvergiftiging is. De volgende dag kun je last hebben van geheugenproblemen, concentratieproblemen, vermoeidheid en verwardheid. Een ernstige alcoholvergiftiging (zoals deze kan optreden tijdens ‘binge-drinken of ‘comazuipen’) is op het moment zelf zeer gevaarlijk. De alcohol kan je zenuwstelsel verdoven en daardoor kan je ademhaling stokken, met de dood tot gevolg. Ook als je een alcoholvergiftiging overleeft en weer volledig bij bewustzijn bent, kun je voor een langere periode last houden van eerdergenoemde klachten.

Het hart

Wist je dat het overmatig drinken van alcohol de spiercellen in het hart kunnen aantasten? Week in week uit meer dan 21 glazen alcohol (mannen) of meer dan 14 glazen alcohol (vrouwen) kan op de lange duur leiden tot een ernstig verzwakte hartspier, ook wel een cardiomyopathie. Dit houdt in dat je hartspier is uitgelubberd, slapper en minder in staat tot krachtig pompen. Het enige wat helpt, is direct stoppen met drinken. Bron: hartwijzer.nl.

Vitaminetekort

Overmatig drinken kan niet alleen leiden tot hartziekten, maar ook tot slechte eetgewoonten. Door het drinken van alcohol neemt je behoefte aan voedsel af. Hierdoor ontstaat er op de lange termijn een tekort aan belangrijke stoffen. Vitamine B1 en elektrolyten (deeltjes die belangrijk zijn voor het prikkelgeleidingssysteem) zijn hier voorbeelden van. Een tekort aan deze stoffen kan leiden tot hartritmestoornissen. Bron: hartwijzer.nl.

Hoge bloeddruk

Alcohol verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. Bij een hoge bloeddruk staan je bloedvaten voortdurend onder hoge druk. Je bloedvaten worden nauwer en de kans op een hartinfarct of beroerte neemt toe. ​Bij een hoge bloeddruk moet het hart ook steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Je hartspier wordt dan dikker en stijver. Bron: hartstichting.nl.

Cholesterolgehalte

Alcohol heeft een ongunstig effect op vetstoffen en LDL-cholesterol in het bloed. Een hoog cholesterolgehalte kan leiden tot slagaderverkalking. De meeste hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door slagaderverkalking. Hoog cholesterol is daarom een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Organen (zoals het hart of de hersenen) krijgen hierdoor minder zuurstof. Bron: hartstichting.nl.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat