Pauzeren en een andere gezonde keuze maken

Sommigen doen het allemaal tegelijk. Een slot op de drankenkast? Dan ook die sigaretten de deur uit. Of de sportschoenen aantrekken. En gezonder eten. Anna en Anita beperken hun nieuwe levensstijl niet alleen tot een alcoholpauze.

Anna (56): Op 4 januari ben ik zowel gestart met Dry January en een suikervrij leven. Ik pauzeer tot op de dag van vandaag nog steeds en ik houd me ook nog steeds aan mijn suikervrije eetpatroon. Ik werk sinds maart vorig jaar al thuis en de kilo’s vlogen eraan. Ik bewoog te weinig en ik at en dronk naar hartenlust.

Vorig jaar deed ik ook al eens mee aan IkPas. Ik stopte honderd dagen lang met drinken. Daarna mochten de terrassen voor heel even open en daar heb ik enorm van genoten. Ik liet de teugels ook daarna weer wat vieren. Afgelopen december ging ik nog één keer helemaal los, want ik wist dat ik vanaf januari weer zou stoppen met drinken. De eerste dagen van januari maakte ik alles op wat we in huis hadden. Om vanaf 4 januari echt te beginnen met de pauze én het suikervrije eetpatroon.

Het resultaat is dat ik in twee maanden tijd vijftien kilo lichter ben. Dat is toch ongelooflijk? Ik zit heerlijk in mijn vel. Ben fitter dan ooit. Moet minder vaak naar het toilet en slaap beter. Mijn avonden duren langer, omdat ik me door het drinken van alcohol vaak wat duf voelde. En nu kijk ik Jinek af, omdat ik me later op de avond ook nog fit en helder voel.

Wel heb ik nog grote moeite met een bepaald cravingsmoment. Tijdens het koken drink ik het allerliefste een lekker glas wijn. En dat doe ik dus niet meer. Maar het verlangen wordt er niet minder op. Dus iedere keer tijdens het koken, roep ik: “Zo, en nu een glas wijn.” Omdat dat eruit moet. Mijn gezin weet dan: oh, daar is ze nu mee bezig. Dan krijg ik een knuffel of ze lokken me weg uit de keuken, zodat ik er niet meer aan denk.”

Anita (52): “Ik was een echte gezelligheidsdrinker. Ik dronk in het weekend, als er bezoek was, ik afsprak met vriendinnen, verjaardagen…och, het was al snel gezellig. Op een gegeven moment moet je concluderen dat je toch al snel het merendeel van de week drinkt.

Een paar jaar geleden maakte ik stappen richting een nieuwe levensstijl. Mijn zus had net te horen gekregen dat ze borstkanker had. Zij zei heel stellig tegen mij: ‘Die kanker gaat uit mijn lijf en dan moeten bij jou die overtollige kilo’s eraf’. Ik worstelde al jaren met mijn gewicht, dus ik nam de uitdaging aan. Ik viel ruim 15 kilo af en nog veel belangrijker: mijn zus werd weer beter.

Toen kreeg ik wat vermoedelijk corona was. En mijn vader ook. Al zijn we beiden destijds niet getest. We zijn hem verloren aan hartfalen. Ik werd nog verder wakker geschud. Wat wil ik nou eigenlijk, vroeg ik mezelf af? Ik wil een gezond lijf dat het goed doet en nog heel lang mee kan. Dat wil ik. Dus besloot ik mee te doen aan IkPas. Vorig jaar deed ik ook al mee, maar niet zo bewust als deze keer.

Tegelijkertijd voerde ik een andere challenge op. Ik wilde ook meer bewegen. Dus startte ik met wandelen. Het doel is 1000 km op jaarbasis. Maar ik zit nu, in maart, op ruim 300 km. Dat doel bereiken gaat mij wel lukken. Ik wandel twee keer per dag. En dat voelt heerlijk.

Als de 40 dagen challenge straks klaar is, gun ik mezelf twee jokers per maand. Ik mag een joker inzetten als ik zin heb in een drankje. Maar dat moet wel echt de moeite waard zijn. Iets lekkers in combinatie met goed gezelschap. Ik hoop eigenlijk dat ik die jokers niet iedere maand ga inzetten, maar we zullen zien.”

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat