Pak aan immuunsysteem!

Je zou het vanwege de pandemie haast vergeten, maar je kunt ook nog ‘gewoon’ ziek worden. De griep gedijt goed bij lage temperaturen en dus kan je immuunsysteem alle hulp gebruiken om in conditie te blijven. Wij delen hieronder tips waarmee je jouw immuunsysteem van een flinke oppepper voorziet. Kleine spoiler: een alcoholpauze maakt een groot verschil!

Het is bar en boos. De winter dient zich aan. Naast de coronaperikelen ben je in het koudste seizoen van het jaar bevattelijker voor verkoudheden en griepverschijnselen. Niets aan te doen, zou je denken. Toch wel! Want wist je dat jij, nu je pauzeert, ook je weerstand een grote dienst bewijst?

Tijdens je pauzeperiode maakt je lichaam meer witte bloedcellen aan. En deze heb je hard nodig bij het afweren van virussen en bacteriën. In combinatie met een goede nachtrust (8 uur per nacht) presteert jouw immuunsysteem dus optimaal deze maand!

Extra voorzorgsmaatregelen

Een alcoholpauze levert je dus een betere weerstand op. Check. Maar er is nog meer ‘weerstand-winst’ te pakken.

In plaats van alcohol

Drink je het juiste vocht: anderhalf tot twee liter per dag, zoals water, thee, vruchtensappen of soep.

Gezonde en verantwoorde voeding

Om je afweersysteem in goede conditie te houden, is het aan te raden om regelmatig, gevarieerd, niet te vet en niet te zout te eten. Zorg voor voldoende vezels, voldoende fruit (twee stuks per dag) en verse groenten (dagelijks twee ons). Wat betreft die groenten: die mogen zo groen als mogelijk. Denk aan broccoli en sperziebonen bijvoorbeeld. Die zijn rijk aan vitaminen en goed voor je immuunsysteem en dus je weerstand.

Positief leefpatroon

Regelmaat draagt bij aan een optimale weerstand. Daarbij is voldoende slaap een belangrijke pijler. Aangeraden wordt acht uur per nacht, maar de slaapbehoefte varieert per persoon. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je lichaam de tijd krijgt om te herstellen en dat je de volgende dag met een glimlach opstaat. Win-win!

Sporten en bewegen

Mensen tussen de 18 en zo-lang-het nog-kan-jaar wordt aangeraden om minimaal vijf dagen per week een half uur matig intensief te bewegen. Nu je meer op huis aangewezen bent, kun je sporten in de tuin. Bewegen in de buitenlucht is niet alleen goed voor het verbeteren van de weerstand, maar geeft ook een mentale opkikker.

Ben je niet zo van het betere zweten? Een dagelijkse wandeling doet ook al wonderen. De hele dag (binnen) zitten is namelijk niet goed voor een mens. Door te bewegen blijf je fit. En fitte mensen zijn beter bestand tegen ontstekingen en chronische ziektes. Daarnaast komen we in de winter over het algemeen ook tekort aan daglicht. Dus ieder half uurtje buiten is gezond voor lichaam én geest.

Lekker schoon

Ziekteverwekkers houden zich schuil in vuil. Regelmatig de handen wassen, een frisse douche nemen en de tanden poetsen zorgt ervoor dat je minder snel in aanraking met ziekteverwekkers.

Gerelateerd

Achtergrond

Dit was het nieuws

Er gebeurt veel in ons land en in het buitenland wat betreft alcohol, het gebruik daarvan en de regels die erbij horen. Wij zetten de meest opvallende nieuwtjes op een…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat