Onder invloed zijn zonder te drinken

10 december 2020 / Actueel / Achtergrond

Onder invloed zijn zonder te drinken, kan dat? Onderzoekers hebben aangetoond van wel. Uit een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology, blijkt dat alleen al het inademen van de geur van alcohol je het gevoel kan geven een beetje aangeschoten te zijn en je remmingen enigszins weg kan nemen.

Om te testen hoe het ruiken van een vleugje whisky onze hersenen en gedrag beïnvloeden, bond een team van onderzoekers een groep deelnemers gezichtsmaskers voor, die waren behandeld met een alcoholoplossing. De andere groep kreeg een masker met een niet-alcoholische citrusoplossing, waarna beide teams impulstesten op de computer moesten maken.

Alle deelnemers kregen de opdracht een knop in te drukken toen ze zagen dat de letter K of een afbeelding van een bierfles voorbijkwam op het scherm. Klinkt eenvoudig, maar door het inademen van alcohol werd er vaker te laat op de bewuste knop gedrukt dan degenen die een non-alcoholisch masker droegen.

Neus dicht

Mocht je aankomende kerst aan de wijn of het bier gaan of een gezellige borrelmiddag met enkele vrienden in het verschiet hebben liggen, zet dan een wasknijper op je neus. Jou zullen ze niet hebben!

Bron: Harpers Bazaar

Gerelateerd

25 september 2022 / Achtergrond

Wel of geen blurring?

Wel een wijntje tijdens het bijwerken van je uitgroei of niet? ‘Ja’, zegt VVD. ‘Misschien toch niet verstandig’, zeggen D66, CDA en CU. ‘Nee!’, zeggen artsen en gezondheidsinstanties. Welke kant…
Lees meer
22 september 2022 / Achtergrond

5 x een gezonde podcast

Gezond bezig zijn geeft een kick. Kijk jou eens lekker pauzeren. Om nog meer in the spirit te komen, lees je hier 5 podcastintroducties die over ‘gezondheid’ gaan. In deze…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat