Onder invloed zijn zonder te drinken

10 december 2020 / Actueel / Achtergrond

Onder invloed zijn zonder te drinken, kan dat? Onderzoekers hebben aangetoond van wel. Uit een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology, blijkt dat alleen al het inademen van de geur van alcohol je het gevoel kan geven een beetje aangeschoten te zijn en je remmingen enigszins weg kan nemen.

Om te testen hoe het ruiken van een vleugje whisky onze hersenen en gedrag beïnvloeden, bond een team van onderzoekers een groep deelnemers gezichtsmaskers voor, die waren behandeld met een alcoholoplossing. De andere groep kreeg een masker met een niet-alcoholische citrusoplossing, waarna beide teams impulstesten op de computer moesten maken.

Alle deelnemers kregen de opdracht een knop in te drukken toen ze zagen dat de letter K of een afbeelding van een bierfles voorbijkwam op het scherm. Klinkt eenvoudig, maar door het inademen van alcohol werd er vaker te laat op de bewuste knop gedrukt dan degenen die een non-alcoholisch masker droegen.

Neus dicht

Mocht je aankomende kerst aan de wijn of het bier gaan of een gezellige borrelmiddag met enkele vrienden in het verschiet hebben liggen, zet dan een wasknijper op je neus. Jou zullen ze niet hebben!

Bron: Harpers Bazaar

Gerelateerd

30 mei 2023 / Achtergrond

Leestip: KIJK Magazine

KIJK Magazine is een magazine boordevol wetenschap en technologie. Het tijdschrift bestaat al sinds 1968 en is voor iedereen die wil weten hoe het écht zit. Wij vonden een aantal…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat