Nulpuntnulletjes drinken: ja of nee?

De 0.0-bieren hebben in de supermarkten een belangrijke plek gekregen. De populariteit van non-alcoholische drankjes stijgt enorm. Met name tijdens Dry January krijgt de verkoop een flinke boost. Is het verstandig om een nulpuntnulletje ter vervanging van je ouderwetse biertje of wijntje te drinken tijdens je alcholpauze?

Waar in januari 2019 nog 4,3 procent van alle bierverkopen non-alcoholisch was, was dat in dezelfde maand van 2020 7,7 procent. De vraag naar alcoholvrije bieren en wijnen is sinds de opkomende populariteit van Dry January fors toegenomen.

Wat maakt nulpuntnulletjes aantrekkelijk?

Dat we steeds vaker voor alcoholvrij kiezen, heeft te maken met het volgende:

-Onder het mom: ‘gieten is uit, genieten is in’ kiezen we steeds vaker kwaliteit boven kwantiteit. En kwaliteit wordt gelinkt aan gezondheid. Dus drinken we bewuster.

-Was een alcoholvrij biertje of wijntje vroeger nu niet bepaald een traktatie; tegenwoordig zijn smaak en beleving sterk verbeterd. Sommige benaderen zelfs bijna de smaak van echt bier.

-Als consument worden we meer dan vaak ‘omgekocht’. Oftewel: er wordt dusdanig veel budget aan marketing besteed, dat de consument het vanzelf ‘leuk’, ‘lekker’ of ‘onmisbaar’ gaat vinden. De bierbrouwers van Nederland hebben een preventieakkoord gesloten. Daarmee nemen ze verantwoordelijkheid en besteden ze meer en meer reclamegelden aan de promotie van 0.0% bieren (bron: bierista.nl).

-Omdat we dus steeds vaker bewuste en gezondere keuzes maken, stijgt het alcoholvrije assortiment in onze achting. In een glas alcoholvrij (250ml) zitten namelijk 65 kilocalorieën tegenover 112,5 kilocalorieën in een biertje (ook 250ml).

-Niet alleen de smaak en het imago van 0.0 zijn beter geworden, ook het assortiment is flink uitgebreid. Zo zijn er witbieren, IPA’s en donkerbieren verkrijgbaar.

Kan ik 0.0 drinken tijdens mijn Eigen Challenge?

Natuurlijk mag en kun je alcoholvrij drinken. Wie zijn wij om jou dit te verbieden? Voor sommige mensen geldt dat het drinken van 0.0-bier of -wijn ervoor zorgt dat ze een alcoholpauze volhouden. Wel plaatsen we er een flinke kanttekening bij: wij raden aan liever helemaal niets te drinken dat kan worden geassocieerd met alcohol. Een alcoholvrij biertje is bijna niet van echt te onderscheiden, vandaar. Een alcoholvrije drank maakt de stap naar echte alcohol kleiner. Iemand nog een tonic?

Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat de alcoholvrije varianten van bijvoorbeeld bier, zeker als ze nagenoeg dezelfde smaak als de alcoholhoudende variant hebben, hetzelfde effect bewerkstelligen. Dat is de reden waarom wij voor deze alcoholvrije periode het drinken van alcoholvrije varianten van wijn of bier niet promoten. Voor het beloningsgebied in je hersenen maakt het immers nauwelijks uit. De associatie met alcohol en het effect blijven bestaan.

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat