Nuchter zijn is in

Niet-drinken is in de ogen van sommigen nog steeds ‘saai’. Een bewuste levensstijl daarentegen wint steeds meer terrein. De uitkomst is dat steeds meer mensen de maand januari omdopen tot detox-maand. Of kiezen voor een half jaar geen druppel. Hallo alcoholloze subcultuur.

Nuchter zijn is in. De belangrijkste reden voor mensen om te pauzeren is de gezondheid. Maar ‘echt verbinding maken’ is ook een veelgehoord argument. Bijpraten met een vriend of vriendin terwijl jullie beiden steeds zatter worden, zorgt vaak niet voor de meest inhoudelijke gesprekken.

Nu is het genoeg

Daarnaast dragen de goede voornemens ook bij aan het grote aantal enthousiastelingen dat meedoet aan initiatieven als bijvoorbeeld een Dry January en 40 dagen geen druppel. Even de focus verleggen van eet- en drinkfestiviteiten naar sporten en gezond eten. Het lichaam komt tot rust en kan zich bezighouden met de taken die het hoort te doen.

Koppie erbij

Er zijn ook mensen die een stapje verdergaan dan een maand niet drinken. Er is een heuse alcoholloze subcultuur in opkomst van mensen die er bewust voor kiezen om nuchter te blijven. Verdieping en verbinding zijn voor hen belangrijke redenen om de alcohol te laten voor wat ‘ie is. Zonder de nodige borrels houd je je aandacht er nu eenmaal beter bij en beleef je gesprekken anders.

Uit Amerika natuurlijk

Want daar komt deze trend vandaan. Vooral in de Amerikaanse grote steden zie je dat er steeds meer mensen zijn die een spinaziesmoothie verkiezen boven een biertje met schuimkraag. Binnen deze alcoholloze subcultuur zie je dat de zogenaamde ‘morning raves’ in opkomst zijn. Deze ochtendfeestjes bevatten dezelfde ingrediënten als een avondparty. Vette beats, gave aankleding en een groep mensen die opgaat in sfeer en muziek. En dit alles zonder ook maar een druppel te drinken. Na zo’n party bruis je van de energie en ben je klaar voor je (werk)dag. In steden als New York en Los Angeles schieten alcoholvrije initiatieven inmiddels als paddenstoelen uit de grond.

Sober forever

Of we straks allemaal nuchter door het leven zullen gaan, is de vraag. Feit is wel dat er steeds meer bewustwording is rondom levensstijl, zorgen voor jezelf en je omgeving. En dat er meer en meer alcoholloze initiatieven oppoppen. Momenten waarop je volop verbinding en echt contact kunt maken met mensen. En dat allemaal zonder hoofdpijn de volgende dag;)

 

 

 

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat